2020. május 4-től kezdődően az egészségügyi ellátások fokozatosan újraindulnak az egész országban, azonban csak előzetes telefonos bejelentkezés után vehetők igénybe.
A SINOSZ a KONTAKT tolmácsszolgáltatás révén díjmentes videó alapú jelnyelvitolmács- és szöveges operátori szolgáltatással segíti az egészségügyi ellátás igénybevételét minden magyar siket és nagyothalló személy számára.

Mivel a járvány még nem ért véget, csak fokozatosan és telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és házi gyermekorvosi, ill. védőnői és a fogászati ellátások, valamint a szakrendelések. Ismét elérhetővé válnak egyes transzplantációs beavatkozások és az egynapos sebészet, valamint a nem központilag finanszírozott magánellátások is.

A rendelőkben óránként maximum 4 beteget lehet ellátni, és minden beteg vizsgálata után fertőtleníteni kell a helyiséget.

Az egészségügyi ellátás előtt megmérik a betegek testhőmérsékletét és kérdéseket is feltesznek nekik. Ha valakinél ezek alapján felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor tesztet végeznek (mintát vesznek a garat és az orr nyálkahártyájából). A koronavírus szempontjából kockázatosabb beavatkozásoknál minden esetben szükséges a tesztelés. Ha valaki állami egészségügyi ellátást vesz igénybe, és emiatt kell a tesztet elvégezni, akkor a tesztelés ingyenes a páciens számára.

A személyes találkozást nem igénylő orvosi ellátást továbbra is csak telefonon vagy elektronikusan lehet igénybe venni! Például ilyen a gyógyszerfelíratás és az igazolások, szakorvosi javaslatok, egyéb dokumentumok kérése.

A kórházakban és szociális intézményekben továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom!

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/

A koronavírus hivatalos tájékoztató oldalán az összes koronavírus-témájú hírt elolvashatod, továbbá jelnyelvi tolmácsolással nézheted meg az operatív törzs sajtótájékoztatóit is.

FONTOS!

Időpontkéréshez, gyógyszerfelíratáshoz és az orvosi rendelőkkel szükséges egyéb telefonos egyeztetésekhez kérd a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálat vagy 13 megyében működő jelnyelvi tolmácsszolgálataink segítségét! Az igénybevételhez nem kötelező SINOSZ-tagnak lenni, és a szolgáltatás ingyenes minden magyar siket és nagyothalló személy számára!

Nézd meg kapcsolódó híreinket is!