A SINOSZ Helyi Szervezete Tatabányán, a  T.É.M.A. projekt keretében,  “Fókuszban az egészség” címmel előadást és szűrővizsgálatokat tartott a szervezet klubhelyiségében 2016. október 8-án, a délelőtti órákban.

Az előadásra és a szűrővizsgálatokra évek óta hagyományszinten meghívunk orvosokat és az ÁNTSZ szakasszisztenseit. Idén Dr. Simon Erika reumatológust, a Tatabánya Gőzfürdő osztályvezető orvosát hívtuk meg.

A doktornő előadást tartott a sokakat érintő, széles körű reumatológiai problémákról. Elmondása szerint is nagyon sokan szenvednek ebben a betegségben, és ez alól már a fiatalabb korosztály sem kivétel, szinte már népbetegségnek számít. Sok ember szenved ízületi bántalmaktól, gerincfájdalmaktól és ebben részben a helytelen életvitel és testtartás, a mozgásszegény életmód is közrejátszik, nem csak a kor.

Kitért a doktornő arra is, hogy váll-, derékfájdalom esetén hogyan segíthetünk magunkon és a helyes testtartásra, emelésekre is felhívta figyelmet, hogyan járjunk el, hogy megelőzzük a problémákat. Említést tett az artrózisról, köszvényről, csontritkulásról, csontszerkezeti problémákról, mit tegyünk ezekben az esetekben, és hogy előzhetjük meg ezeket a bajokat.

Az előadás után kérdéseket lehetett feltenni, melyekre a doktornő szívesen válaszolt és jó tanáccsal látta el az aktuális kérdezőt.

Ezután került sor a szűrővizsgálatokra, ahol az ÁNTSZ szakemberei – Barnáné Susa Éva, Szitás Eszter, Lugosi Gyöngyi – Beer Jánosnéval, a Rákellenes Egyesület alelnökével karöltve végezték el a sorstársak vizsgálatát. A vizsgálatok során lehetőség adódott vércukor- és koleszterinszint-mérésre, BMI index meghatározásra, dietetikai tanácsadásra, valamint vastagbélrák-szűrésre, székletteszt alapján. A vizsgálatokon sokan vettek részt.

A vizsgálatok közben egészségügyi TOTÓ megoldására is sor került, amit a tagtársak ügyesen töltöttek ki. A legjobbak vízszűrő kancsót kaptak jutalmul.

Az egészségügyi napon sok ismerettel gazdagodtunk, sok hasznos tanácsot kaptunk, mire figyeljünk oda.

Nagyon szépen köszönjük Dr. Simon Erikának, Beer Jánosnénak, Szitás Eszternek, Lugosi Gyöngyinek, Barnáné Susa Évának az aktív közreműködését és segítségét a szűrővizsgálatok lebonyolításában. Német Dénesnének köszönet a jelnyelvi tolmácsolásért.

Írta: Pocsai Istvánné helyi elnök
Fotó: Nagy László Miklós