A SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezete 2020. szeptember 30-án ismét egy városismereti sétával várta az érdeklődőket. Idegenvezetőnk, Tasnádi Gáborné Zsike ezúttal Fölsővárosról mesélt nekünk.

A séta keretében a “Kényös város” lakóinak életével, foglalkozásával, fontosabb állomásaival ismerkedhettünk meg.

Bevezetésképpen megtudhattunk, miért is a legmagyarabb folyó a Tisza: a folyó forrásától a torkolatáig a történelmi nagy Magyarország területén halad, a folyó szabályozása után ma már 962 km-es hosszából a magyarországi szakasz 597 km hosszú. Városunk számos lakosának teremtett megélhetési lehetőséget az elmúlt évszázadok során.

Meglátogattuk az itt élők szakrális központját, és választ kaptunk arra a kérdésre, miért a Szent György téren található a Szent Miklós templom? Felkerestük Rátkai Sándor, az utolsó szegedi papucsos házát, aki munkássága során közel hetvenezer papucsot készített. A városrész régi iparosházai, műhelyei is fellelhetők még; tímárok, kékfestők, hajóépítők, fatelepesek életéről mesélt idegenvezetőnk. Megtudhattuk, kik voltak a superek és a fisérek, hol voltak a superplaccok, mi a szaldom, vagy épp mit tudtak a hasítólányok.

Ezen a városismereti programunkon is újabb érdekes ismeretekkel gazdagodtunk. Köszönettel tartozunk Tasnádi Gáborné Zsike idegenvezetőnknek és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak a programon való közreműködéséért. Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.