[youtube id=”0RvKO6vwK_Y” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

A Lehetőségautó program egy állami támogatási forma, melyet a jogosultak új, vagy használt – legfeljebb öt éve forgalomba helyezett – gépjármű vásárlásához vagy átalakításához használhatnak fel.

A támogatást közlekedésükben akadályozott, fogyatékossággal élő magánszemélyek kérelmezhetik a lakhelyük szerinti megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztályán.

 A támogatási rendszer keretében az arra jogosultak számára

 • új gépjármű vásárlásához 900 ezer forint;

 • használt gépjármű, három-vagy négykerekű segédmotor-kerékpár vásárlásához 600 ezer forint;

 • személygépkocsi átalakítási támogatásához 90 ezer forint állami támogatás biztosítható.

Kik jogosultak a támogatásra?

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) számú Kormányrendelet 2. § a., és h., pontjában meghatározottak értelmében a súlyos mozgáskorlátozott személyek, értelmi fogyatékosok, autisták, látás-, valamint hallási fogyatékosok jogosultak a támogatásra.

A 18 év feletti értelmi fogyatékosok, az autisták, a látási fogyatékos, valamint a hallási fogyatékos személyek esetében a fogyatékossági támogatásban, illetve vakok személyi járadékában részesülők.

Míg a 18 év alatti értelmi fogyatékos, autista, látási fogyatékos, valamint hallási fogyatékos gyermekek esetében a magasabb összegű családi pótlékban részesülők.

További tudnivalók a jogosultságról.

 

A folyamat főbb szakaszai:

 1. A támogatás igénylése minden évben január 1. és március 31. illetve április 1. és szeptember 30. között a területileg illetékes Szociális és Gyámhivatalokban.
 2. A Szociális és Gyámhivatalok elbírálják a jogosultságot és az erről szóló határozatokat megküldik a jogosultnak és a minisztériumnak június 15-ig, illetve december 15-ig, és ezzel egy időben a Duna Lízingnek, mint a pályázaton nyertes finanszírozó, lebonyolító szervnek.
 3. A Duna Lízing a határozatok kézhezvételétől számított 15 napon belül levélben megkeresi a jogosultakat, melyben a Duna Lízing meghatározza, hogy a jogosult melyik értékesítési pontnál tudja a továbbiakban gépjármű vásárlását lebonyolítani.
 4. A jogosult felkeresi az értékesítési pontot, ahol új autó esetében a Suzuki Swift 1.2 GL, Suzuki S-Cross, vagy Suzuki Vitara modellek, illetve ezek automata váltós változatai és 11 finanszírozási konstrukció közül választhat.
 5. A Duna Lízing az értékesítési ponton kitöltött hitelkérelmi adatlap, és a dokumentumok alapján hitelképességi vizsgálatot végez (kezesek esetében is), mely alapján további biztosítékokat kérhet, vagy a kérelmet el is utasíthatja.
 6. Az értékesítési pontokon elkészítésre kerülnek a szerződések. Ekkor szükséges a megfelelő önrészt, és átírási-, üzembehelyezési költségeket megfizetni.
 7. Ezt követően kerül sor a Minisztériumból a támogatás lehívására, majd a gépjármű teljes vételárának kifizetése is megtörténik.
 8. Utána kerülhet sor új autó esetén a forgalomba helyezésre, használt autó esetén az átíratásra, majd a gépjármű átvételére. Akár 1,5 hónap alatt autóhoz juthat. Bővebben a folyamatról.

 

További információk a Lehetőségautó weboldalon, ill. az alábbi hivatkozásokon: