2022. október 28-án rendeztük meg a Vas Megyei Szervezet Halloween-ünnepségét, mely a pénteki napnak (angolul Friday – ejtsd: “frájdéj”) köszönhetően a Frász-day nevet kapta. Többszörösen is bebizonyosodott az év során, hogy a programok nevének megválasztásában körültekintőnek kell lenni, s ezúttal sem volt másként: a Nomen est omen* mágiája ezúttal is működött (latin szállóige, jelentése: “nevében a sorsa”).

S hogy mitől is lehetett frászban lenni?

Először is, képzeljetek el egy 32 fős, részben beöltözött csapatot, akik villogó és zenélő lámpásokkal járják Szombathely utcáit! Néha megállnak egy bicikliút kellős közepén, betekerik egy társukat WC-papírral, majd csokit osztogatva mennek tovább. Aztán megint lassít a csapat, a szombathelyi egyetem neves gránit almájánál vámpírmintás konzervdobozokra céloznak. Végül a Szent István park legsötétebb szegletében töknek álcázott labdákat gurítanak seprűvel. Elhihetitek, nem mindennapi látvány, még aznap este több “rajtakapós” fénykép érkezett: „Ti voltatok?” kísérőszöveggel.

Aztán nem sokkal később frászban lehetett néhány szülő, amikor megérkezve a gyéren kivilágított Csónakázó-tóhoz, este 7 órakor mind a 10 jelen lévő gyermek benevezett a tókör-futásra, persze felnőttek nélkül. Néhányan csak titkon, mások limbózással elterelve a figyelmet izgulták végig a 2.5 km-es távra elsuhanó lurkók futamát, de minden gyerek büszkén teljesítette a kihívást.

De ne szaladjunk ennyire előre. Ha egy profi rendezvényszervező jelen lett volna a klubban tartott ráhangolódáson, egész biztos frászt kapott volna a kulturális kavalkád láttán. Habár Halloween volt a téma, a hagyományok és szokások széles spektrumának furcsa ötvözete jellemezte estünket. Ugyan rögtönzött jelmezes felvonulásukon a Halloweenre jellemző csontvázak és halálfejek képviseltették magukat, kézműves tevékenységünk és lámpás felvonulásunk inkább a közelgő Márton-napra hangolt. A gyerekek nagy lelkesedéssel készítették igényes lámpásaikat, és habár a csapat fele Ausztriából érkező vendég volt, a kreativitás nemzetközi nyelvén jól megértettük egymást. Az ősi kelta és ókeresztény hagyományok mellett a jelenkori szülinapi bulikra jellemző tevékenységek is színesítették a programot. Legnagyobb sikere kétségkívül a mexikói eredetű Pinatanak volt: az édességekkel megtöltött papírmasé gömböket addig kellett egy bottal püfölni, míg a bennük lévő cukorkák ki nem szóródtak.

Igazán szórakoztató est volt, sokszínű, vidám programokkal. Másnap legfeljebb a takarítás miatt lehettünk frászban… J

Köszönjük Temesi Évának a jelnyelvi tolmácsolást és minden résztvevőnek a feledhetetlen hangulat megvalósulásáért tett közreműködését.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.