Két budapesti időszaki kiállításra látogattunk a Nógrád Megyei Szervezettel.

A világ múmiái kiállítás az eredeti múmiák és a bemutatott tárgyak, valamint a kiállítás ideje alatt is zajló tudományos kutatások miatt egyedülálló. Bemutatja az egyes vallások temetkezési szokásait, kegytárgyait, majd egy rövid kisfilmet tekinthettünk meg a múmiák keletkezéséről. A mumifikálódás természetes és mesterséges folyamatáról, majd az egyes földrészek híres múmiáról kaptunk információt, többek között a hazai vonatkozású váci múmiákat is megtekinthettük. A tárlat végén híres személyek épen maradt holttesteiről láthattunk egy összefoglalót.

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlonak a műveiből láthattunk kiállítást: a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezett a Nemzeti Galériába. A válogatás – melyben a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók – betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba. Életének és művészetének legfontosabb állomásait, szerelmeit, testi és lelki szenvedéseit, Mexikóhoz és a természethez való viszonyát kíséri végig a tárlat.

Kvízjáték keretében Frida Kahlo-emblémával ellátott nyereménytárgyakat kaptak a látottakhoz kapcsolódó tesztet kitöltők.

Márton Márk megyei titkár