Október 1-jén, egy kellemes szombat délutánon, ellátogattunk a Kisrét Manufaktúrába Békéscsabán, mely az ország egyik legeredményesebb pálinkafőzdéje.

A pálinkafőzde családi vállalkozásként üzemel. Amikor megérkeztünk, a levegőben terjengő gyümölcsillat fogadott minket. Majd a manufaktúra házigazdája és üzemeltetője, Nagy Árpád, aki elmesélte a pálinkafőzde történetét. Nagyon érdekes hagyomány a családban, hogy generációkon át minden elsőszülött fiút Árpádnak neveznek el, így jött a név mint márka: Árpád Pálinka.

Ismertetést kaptunk arról, hogy miről ismerszik meg a jó pálinka, majd lehetőségünk volt egy kis kóstolásra is. Árpád felhívta a figyelmünket arra, hogy a kulturált pálinkafogyasztás egyik alapszabálya, hogy a pálinkát soha nem egy húzásra isszuk meg, hanem először az orrunkkal „kóstolunk”, majd aprókat kortyolva fogyasztjuk el, ezzel is lehetőséget adva arra, hogy megérezzük a gyümölcsöt és a különböző fűszereket a pálinkában.

A kóstoló után megkezdődött a körbevezetés, melynek során bemutatásra került a gyümölcs útja a palackba kerülésig.

Betekintést nyertünk a műhelybe, ahol láthattuk, milyen eszközökkel, technikákkal készítik a pálinkát. Modern, számítógép által vezérelt berendezéssel felszerelt a műhely, ami hozzájárul a kiváló minőségű pálinka előállításához, de nem helyettesíti azt a szakértelmet, mellyel a manufaktúra dolgozói rendelkeznek.

A körbevezetés után magfelismerő vetélkedővel zártuk a programot. A feladat az volt, hogy 10 fajta gyümölcs magvait felismerjük, és aki a legtöbb pontot szerezte, egy pálinkapatront kapott ajándékba. Játék közben pedig a manufaktúra által készített gyümölcsszörpöket is megkóstoltuk.

Krisánné Simon Tímea