A SINOSZ Tolna Megyei Szervezete szervezésében nagyon érdekes, hasznos és interaktív programon vehettek részt az érdeklődők Szekszárdon 2022. november 11-én. Célunk volt, hogy a tagjaink kaphassanak pár olyan tanácsot, tippet, amelyeket használva átláthatóbb módon tudják a költségeiket, kiadásaikat kezelni.

Az előadáson Lezsák Klára pénzügyi tanácsadó, A Harmadik Évezred Tolna Megyéje Egyesület elnöke elmondta, hogy tulajdonképpen mindenki pénzügyminiszter a saját otthonában. Legyen az egyszemélyes háztartás, vagy egy egész család otthona. Nem könnyű a mai világban okosan gazdálkodni, de tudatosan igen, és fontos is tudatosan kezelni a bevételeinket és a kiadásainkat, utóbbin van a nagyobb hangsúly.

Előadónk pár jelentéktelennek tűnő, de mégis nagyon költséghatékony példát mutatott be nekünk. Mint például: nem mindegy, hogy a benzinkúton vesszük-e meg a reggeli kávénkat, vagy termoszban otthonról visszük a munkahelyre. Apróság, de mégis ha havonta összeadjuk az erre költött összeget, bizony tetemes költséget tudunk megspórolni. Pusztán szokásváltoztatás kérdése, a rossz berögzülések átértékelése. Mindenkinek a saját háztartásában kell megtalálnia azokat a többletkiadásokat, amiken tud változtatni, amiket tud csökkenteni, erre pedig a legjobb módszer a havi költségterv vezetése. Egy egyszerű bevétel-kiadás táblázat, ahol a kiadás oldalt bontsuk részleteire, hisz a bevétel általában egy fix összeg. A kiadásaink nagyon változóak lehetnek (rezsi, bérleti díj, élelmiszer, orvosi költségek, szórakozás, ruházat stb.), melyeket ha nagyon pontosan felírunk, vezetünk, a hónap végén biztosan látni lehet, hogy mely kiadásformák azok, amiket jobban át kell gondolnunk.

Néhány gondolat erejéig átbeszéltük a barter-, azaz cserekereskedelmet, ami szintén a segítségünkre lehet, hiszen pénzt tudunk spórolni, ha megtaláljuk azokat az erőforrásainkat, melyek mások számára hasznosak lehetnek, de pénzbe nem kerül senkinek. Itt összeszedtünk a tagokkal pár példát erre, hogy ki mit tudna egy ilyen helyzetben adni, vagy vállalni. Volt, aki ügyesen tud varrni, ezért zöldségért, vagy tojásért cserébe szívesen javítana ruhát, vagy ügyesebb kezű férfitagunk szívesen javítana ház körül, szintén kerti terményért cserébe.

Az előadás végén egy gyors körkérdéssel zárult a program, ahol mindenkinek mondania kellett egy olyan dolgot, amivel csökkenteni tudná a kiadásait.

A program a SzÉP támogatásával valósult meg, köszönjük az akadálymentesítést a SINOSZ Tolna Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatának.