Göcseji Kaland – Kalandra fel! címmel játékos vetélkedőt tartottunk Zalaegerszegen.

2022. szeptember 3-án sikeresen lezajlott a Kalandra fel! játékos vetélkedő második, Zala megyei fordulója a Göcseji Falumúzeumban. A június elején Szombathelyen megtartott első kalandozós játékot követően a két megye tagjai már izgatottan várták az újabb élményeket, s mindenekelőtt az ismételt találkozást. A Falumúzeum vezetősége és munkatársai örömmel üdvözölték kezdeményezésünket, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvénynek a Skanzen adjon otthon. Köpör István Zala megyei elnök kísérte a helyszínre a buszpályaudvarra érkező szombathelyi tagokat, ahol már nagy számban gyülekeztek ekkor a Zala megyéből érkező tagjaink, a szervezők, valamint a jelnyelvi hallgatók, akiknek önkéntes részvétele nagy segítséget jelentetett a nap folyamán.

A nyár végi meleg napsütés és a paraszti idillt megidéző békés környezet ideális színtere volt a 42 főt helyszínre vonzó kalandozásnak. A 4-5 fős csapatok a köszöntők után máris egy komoly dologba vághatták hámozójukat, ugyanis feladatuk 5 kg burgonya meghámozása volt, azzal a kikötéssel, hogy egyszerre csak egy ember dolgozhat minden csapatban. Öröm volt látni, hogy mennyi serény kezű krumplipucoló bajnok rejtőzik tagjaink között, akik munkájának köszönhetően máris főzéshez láthatott két háziasszonyunk: Köpör Istvánné és Pozvai Erika.
A csuklótorna után másodikként a fejünket kellett megdolgoztatni: a tárlatvezető szakvezetésével közel 45 percen át ismerkedhettünk a Göcseji Falumúzeum történetével, jellegzetességeivel. Az érdekes bemutató során egy totót töltöttek ki a csapatok, amiért újabb fillérekkel tölthették meg pénzes batyujukat.

Ezt követően különböző helyszínekre mentek a csapatok, körforgásos rendszerben haladva próbálhatták ki magukat a különböző népi ügyességi játékokban. Az autentikus környezethez olyan egyszerű játékokat választottunk, melyek a falusi gyerekeknek régen valóban népszerű elfoglaltságai voltak, hiszen kevés eszközt igényeltek, mégis szórakoztató és ügyességet próbáló feladatok voltak. Így a játékosoknak is kellett csizmát rúgniuk, mocsárban járniuk, pénzt dobni egy megadott távolságba minél pontosabban, kosárba dobni kukoricacsuhéval. Különösen nagy sikert aratott a Skanzen állataival való szelfizés és a hetési népviseletek felismerése feladat. A vidámságot tovább fokozta egy flash mob, ahol valamennyi résztvevő összekapaszkodva járta a csárdást, hatalmas körtáncunk mosolyt varázsolt a tagok és a Falumúzeum vendégeinek arcára egyaránt.

A tartalmas és izgalmas vetélkedő után asztalhoz ültünk, ahol jó étvággyal fogyasztottuk el az ízletes paprikás krumplit. Az eredményhirdetés és az oklevelek kiosztása után vidám beszélgetéssel telt a délután.

A színes és vidám nap sikeres lebonyolításáért köszönetünket fejezzük ki Köpör István megyei elnöknek, Takács Éva jelnyelvi tolmácsnak, valamint a jelnyelvi hallgatóknak az önkéntes munkáért. Hálásak vagyunk a Göcseji Falumúzeum valamennyi munkatársának a helyszín és az eszközök biztosításáért. Köszönjük Köpör Istvánnénak és Pozvai Erikának a finom ebédet, és valamennyi tagnak, aki eljött és jól érezte magát ezen a felejthetetlen napon.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Pummerné Gróf Katalin megyei ügyintéző