A SINOSZ Budapesti Nagyothallók Szervezete Gödöllőre, a Grassalkovich-kastélyba szervezett kirándulást 2022. június 11-én, szombaton.

Csodálatos időt fogtunk ki a SINOSZ SzÉP keretében szervezett kiránduláshoz.

A Gödöllői Királyi Kastély állandó kiállításán vettünk részt jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített tárlatvezetésen. Először a Grassalkovichok koráról szóló kiállítást tekinthettük meg, amely a kastély első évszázadát és az építtető Grassalkovich család három generációját mutatja be, és a barokk templomot is. Sajnos omlásveszély miatt nem lehetett bemenni a templomba és közelebbről megnézni.
Ezután következtek a királyi lakosztályok szobái. A magyar állam által megvásárolt és felújított kastélyt koronázási ajándékként kapta meg I. Ferenc József és Erzsébet királyné, és nyári rezidenciának, pihenésre használták. A látogatható, felújított 14 terem közt megtalálható a díszterem is, ahol egy hatalmas, a koronázást megörökítő festményt is láthattunk.
Ezután betekintést tehettünk az Erzsébet királyné emlékkiállításba, amely a magyarok szeretett királynéjának már életében kialakult, s máig ható kultuszát mutatja be. Rengeteg emléktárgyat hagytak maguk után, melyek az egykori felolvasó szobában láthatók. Sisi kedvenc színe a lila volt, ezért nem véletlen, hogy kedvenc virágja az ibolya lett, sőt ebből még fagylaltot is készítettek az ő tiszteletére. Az összes bútor, amit a szobában helyeztek el, az mind lila színben pompázott. Kedvenc hálószobáját is megnézhettük, és megmutatták nekünk, hogy hol közlekedhettek a cselédek, mert akkoriban nemigen járhattak ott, ahol a király és királyné tartózkodott. Sőt azt is megtudhattuk, hogy a becézett nevét sok helyen rosszul írják le, mert ő igazából egy s-sel írta mindig a becenevét: ,,Sisi”.
Szobáról szobára szebbnél szebb kályhákat is láttunk. Egy gyönyörű szép világoskék szobában is jártunk, ahol megmutatták, hogy többnyire kézzel varrták meg a bútorokra a szöveteket. Látogatásunk legvégén néztük meg a Habsburg képgalériát, ahol a Habsburg-család tagjait – Mária Teréziától Erzsébet királynéig – ábrázoló festmények díszítették a termet. Nemcsak a korszak uralkodóiról készült képeket csodálhattuk meg, hanem a nagy tiszteletnek örvendő ’’nádori ág” tagjait és családtagjaikat is láthattuk a festményeken.
A második világháború után a kastélyban idősek otthona és szovjet laktanya működött.

Gyorsan elszaladt ez az egy óra, de még volt lehetőségünk szétnézni az udvarban, a kastélyparkban, és egyéb helyekre is bejutottunk, ilyen volt például az egyik retro szoba, amit ingyenesen lehet megtekinteni.

Mindenki nagyon jól érezte magát a csodálatos Sisi-kastélyban.