A SINOSZ Szentesi Helyi Szervezetének tagjai ismét felkerekedtek 2021. december 2-án, hogy gyarapítsák ismereteiket kis országunkról: ezúttal Gödöllőre látogattak.

22 éve, minden évben november első napjaiban nyitja meg kapuját Gödöllőn a Karácsonyház. Nemcsak itthonról, hanem a határon túlról is sokan látogatják a Grassalkovich-kastélyhoz tartozó Várkapitányi Lak műemléki épületében található Karácsonyházat. Belépőjegy nincs, nem is lesz, de adományokat elfogadnak. Pazar, karácsonyt bemutató jelenetek, gyönyörű díszek várják az oda látogatókat, illetve vásárolni is lehet.

A Karácsonyház megcsodálását követően a Gödöllői Városi Múzeumot kerestük fel, mely az 1760-as években épült fogdában működik. A gyűjtemény alapját a Heltai Miklós által 1952-ben indított helytörténeti szakkör teremtette meg. 2001-ben elnyerte az „AZ ÉV MÚZEUMA” díjat. Gödöllő város már több ezer évvel ezelőtt lakott település volt, ezért a látogatók az őskortól egészen a rendszerváltásig követhetik azokat az eseményeket, korszakokat, amelyek nyomot hagytak a város életében. A múzeum őrzi a Magyar Cserkészszövetség gyűjteményét, a Cserkész Világtalálkozó dokumentumait, amelyet itt, Gödöllőn tartottak meg 1933-ban. A cserkészetet Robert Baden-Powell alapította Angliában, mely a világ legelterjedtebb ifjúságnevelő mozgalma. Magyarországon Gödöllőn alakult meg az első cserkészcsapat, ezért rendezték meg itt a Világtalálkozót is.

Jól elázva, de boldogan értünk vissza Szentesre, ismét egy nagyon jó kiránduláson vettünk részt.

A SINOSZ szentesi csapata