A SINOSZ Fejér Megyei Szervezete – a SINOSZ SzÉP keretében –  2020. november 7-én gombagyűjtő túrát szervezett Pákozdra.

A jelentkezések alapján, mivel többségben az autóval való odautazást vállalták a kezdő gombászok, aznap kora reggel a székesfehérvári buszpályaudvar melletti parkolóban gyülekeztünk. Néhányan még aznap reggel csatlakoztak a csoportunkhoz – látták interneten a felhívásunkat – az autójukban felajánlva helyet az esetlegesen busszal induló tagoknak. Innen indult meg autós konvojunk Pákozd felé.

Pákozdra érve Várhidy Zsuzsanna, a Székesfehérvári Gombászok Baráti Kör vezetője rövid bemutatkozás után ismertette a gombaszedéssel kapcsolatos tudnivalókat is: (fonott) kosárra, késre lesz majd szükségünk. A papírszatyor is megteszi, de törékenyebb gombák már megsínylik, ha abba kerülnek. A kosárban jól szellőznek a gombák; mert a gombák sok nedvességet tartalmaznak, így műanyag zacskóban vagy vödörben hamar befüllednek és megromlanak. Jól jön még durva szőrű ecset is a tiszta szedéshez.

A gombaszedést megelőző hetekben igen csapadékos időjárásunk volt, de aznap ragyogó napsütéses időt fogtunk ki, így kosaraink telepakolásában bizakodva indultunk útnak, hogy gombával terített asztallá változtatott erdő és mező vár majd ránk.

Ez így is lett, már utunk elején találkoztunk mindenféle gombával, csípős ízű, rózsaszínes tetejű galambgombával; retek szagú fakógombával, rózsás kígyógombával, karbolszagú csiperkével. Minden egyes gombát – az ehetőktől a nem ehetőkig –  Zsuzsi vezetőnk részletesen ismertetett velünk. Szinte ittuk a gombaszakértő minden egyes szavát, és fellelkesülve kerestük, kutattuk a fák, a bokrok, az avar közt a gombát, hol szétszéledve, hol csoportba verődve.

Természetesen az előzetes útmutatások alapján az ehető gombákat kerestük, szépen gyűlt a kosarunkban: fenyőpereszke, szürke tölcsérgomba, júdásfülgomba, azaz fülformára hasonlító gomba, gyűrűs tuskógomba, húsbarna pénzecskegomba, őzlábgomba, petrezselyemgomba, valamint ízletes rizike és kései laskagomba is került a kosarakba.

Különös nevű gombákat is megismertünk: bimbós pöfeteget, pókhálós gombát, citromgalócát, rozsdasárga tölcsérgombát, lánggombát, korallgombát, zöld harmatgombát, erdei tintagombát, émelyítő pereszkét, bunkóslábú fülőkét, lila pereszkét, barna csengettyűgombát, hamvas tinórut.

A gombák keresésével majdnem hat órát töltöttünk el, és közel 7 km-t gyalogoltunk – szinte körtúrát tettünk meg a Pákozdi ingókövek térségében. Utunkat a sárga jelzésű ösvényen kezdtük, elhaladtunk a gyűrűs tuskógombákban gazdag lelőhelyű Gomba-kő mellett, érintettük a Csordás-kutat is. A sárga jelzésű erdei ösvényen haladva bevettük magunkat az erdőbe, majd meredek ösvényen felmásztunk a Pandúr-kőhöz, csodás panorámában gyönyörködve. Onnan a sárga/zöld jelzésű keskeny ösvényen, libasorban haladtunk a cserjék közt, kiérve a piros+ jelzésű ösvényre. Ezen a jelzésen lehetett volna érinteni a Kocka-követ is, de oda már nem jutottunk el, gombákkal teli kosarunkkal inkább visszasétáltunk a parkoló kocsikhoz.

Zsuzsi vezetőnk itt átnézte mindenki kosarát, nehogy rossz gombát vigyünk haza. Megköszöntük neki ezt a csodás élményt, és megegyeztünk, hogy tavasszal újra megyünk!

Köszönjük a jelnyelvi akadálymentesítést Némethné Hortoványi Zsuzsának!