2021 januárjában Bulgáriában hivatalosan elismerték a bolgár jelnyelvet.

A SINOSZ gratulál a Bolgár Siketek Szövetségének ehhez a jelentős eredményhez, amely fontos lépés a siket személyek emberi jogainak biztosításához Bulgáriában is.

A Siketek Világszövetsége elnöke, Dr. Joseph J. Murray köszöntője (a videó a fotóra kattintva indítható el):


A nemzeti jelnyelvek jogi elismerése (készült a WFD anyaga alapján)

A siket emberek történelmük során mindig, és jelenleg is, világszerte szembesülnek a nemzeti jelnyelvük használatával kapcsolatos diszkriminációval. Ez gyakran olyan helyzeteket jelent, amikor a mindennapi életben nincs egyenlő és valós idejű hozzáférésük az információkhoz és a kommunikációhoz. Ez különösen akut probléma az oktatás terén, a COVID-19 járvány pedig rámutatott arra a kritikus szükségletre, hogy folytatni kell a munkát e jog vészhelyzetekben és humanitárius katasztrófák esetén való biztosítása érdekében.

A Siketek Világszövetsége a jelnyelvekre vonatkozó nemzeti szintű jogalkotás, érdemi jogi szabályozás hiányát a siket személyek alapvető jogai súlyos megsértésének tekinti.

A WFD 2020–2030 közötti stratégiai irányelve a nemzeti jelnyelvek jogi elismerésének további előmozdítását szorgalmazza. A Siketek Világszövetsége elkötelezett abban, hogy támogassa rendes tagjait, azaz a siket emberek nemzeti szövetségeit a nemzeti jelnyelveik érdemi jogi elismerésének elérése érdekében folytatott munkájukban. A perelhető jogokat garantáló, szilárd jogszabályok mellett törekszik a nyelvi jogokat – nevezetesen a siket emberek jogát arra, hogy nemzeti jelnyelvüket az élet minden területén használják – megvalósító nemzeti policy-k biztosítására.

A nemzeti jelnyelvek jelentőségteljes jogi elismerése az emberi jogok jobb érvényesüléséhez vezet.

A Siketek Világszövetsége örömmel frissíti az alábbi listát azokkal az újabb országokkal, amelyek törvényesen elismerték nemzeti jelnyelveiket.

A jelenlegi, 58 országot tartalmazó lista a mellékletből letölthető:
Nemzeti jelnyelvek elismerésének éve országonként