Gyalogtúrán vettek rész a bajai tagok

2017. május 20-án, szombaton 20 főből álló, lelkes bajai csapat, az új bajai elnök, Turányi Zoltán vezetésével 10 km-t gyalogolt a Petőfi-szigeten (régi nevén Kis-Pandúr sziget).

Fél 10-kor a SINOSZ Bajai Helyi Szervezetében találkoztak a tagok, majd ¾ 10 órakor elindultak a Petőfi-sziget felé; nagyon jó idő volt. A túra első állomása felé indultak a tagok: ez a Jánoska-eresztés volt a Sugovica partján. Ez egy hagyományőrző ünnep Baján, a bajai nép minden év május 20-án megemlékezik a vízen járók védőszentjéről, Nepomuki Jánosról, aki Baja jelképe. A hagyomány szerint a szobor elhagyja az otthonát, a szentjánosiak a vállukon viszik a Sugovica partjára, ahol idén is díszes, kivilágított hajók, csónakok, ladikok, kajakok és kenuk várták. Népzenével kísért vízi felvonulást láttak a bajai tagok.

Ezután a tagok elmentek a második állomásra, a Pandúri Ökoparkba. Ez egy olyan hely, ahol tanösvény található, azon lehet gyalogolni; fakilátóval és téglából kialakított bográcshelyekkel. Séta közben a lehullott fadarabokat összeszedték, majd a parkban pihentek. Minden tag magával vitte a saját sütnivalóját: szalonnát, kolbászt, csirkét, pucolták a vöröshagymákat is, feltűzték pálcákra, a séta közben összeszedett fákat pedig összedarabolták és betették a téglából felépített bográcshelyre, majd tüzet gyújtottak. Ezzel elkezdődött a szalonnasütés. Mindenki a tűzrakóhely körül ült, sütögettek, beszélgettek, ott maradtak estig. Az Ökoparkban található 5 szintes fakilátóra is felmentek, ahonnan szép panorámát láttak.

Fergeteges hangulatban telt a nap, mindenki nagyon jól érezte magát azon a napon!

Képek a napról

 

Gál Franciska megyei titkár