A SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezete júniusban tagjaival gyárlátogatást tett a Hirschmann Car Communication Kft.-nél.

Duna Anikó, a Kft. egyik munkatársa fogadott bennünket, akit már ismertek tagjaink, hiszen több alkalommal tartott már tájékoztató előadást a szervezetben. Elkísért minket abba a terembe, ahol Laurinyecz Attila termelési vezető tartott nekünk előadást.

Bemutatta a Hirschmann történetét, milyen termékeket gyártanak, és megtudhattuk, hogy világszerte hol vannak vállalatai. Megismerhettük a vállalat történetét az alapítástól napjainkig. A jelenlegi üzem területe megközelíti a 7.000 m²-t és több mint 800 fő alkalmazottal üzemel, akik 69%-a termelést végez. Különböző autó-kommunikációs eszközöket, antennákat, NYÁK-okat (nyomtatott áramköröket) és csatlakozókat gyártanak.

Ezt követően fémszálas köpenyt, védőszemüveget és földelést biztosító cipővédőt vettünk fel, hogy az elektrosztatikus feltöltődést elkerüljük és az eszközök működését se zavarjuk meg vele. A termelésre való belépés előtt mindenkinél ellenőrizték egy gép segítségével, hogy valóban megfelelő-e a földelésünk. A gyártásnál kevés területen van lehetőség a robotok bevonására, mert egy-egy legyártott termék önmagában kicsi értéket képvisel és gyakran kell átállni a termelésnek az autógyártók igényeihez igazodva. Ezen feltételek mellett nem költséghatékony a sok robot használata, így emberi erőforrásra támaszkodnak. Jellemzően nőket láttunk, akik az apró elektronikai eszközöket illesztették össze. Tájékozódtunk a munkarendről és a munkakörülményekről is.

A körbevezetés után visszavittük a védőöltözeteket és egy csoportképpel búcsúztunk.

Fekete István helyi elnök