Szolnok város napján megnyílt a szolnoki MÁV Járműjavító Kft. kapuja, így a SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete szervezésében 2021. szeptember 4-én ellátogattunk erre a telephelyre a vonatok iránt érdeklődő tagokkal.

A központi irodaház aulájában kezdtük meg a sétánkat, ahol egy különleges vasútmodell- és vasútirelikvia-kiállítást tekinthettünk meg.

Folytatva barangolásunkat, Szabadkai János járműjavítói dolgozó segítségével bepillanthattunk a vonatgyártás kulisszái mögé, és olyan helyszínekre juthattunk be, melyek zárva vannak a nagyközönség előtt.

Ízelítőt kaptunk az ott folyó munkákról, a mozdonyok és vasúti személykocsik javításáról, betekinthettünk járművek gyártási, felújítási munkálatainak otthont adó csarnokokba és a munkák fázisaiba.

Megismerhettük a vasúti járművek külső-belső kialakítását, az utastereket, a mozdonyvezetők munkahelyét. Ki lehetett próbálni a KISS emeletes vonat utastereit és a motorkocsi vezetőfülkéjét, a CAF hálókocsit, az IC+ kocsit, de más régebbi típusú mozdonyokat is megcsodálhattunk kívülről-belülről, mint a MÁV M47-es „Nagy Dácsia”, vagy a MÁV M62-127 „Szergej” becenevű dízeleket.

Dél körül megérkezett a várva várt nosztalgia szerelvény is. A Szolnok Napja programsorozat részeként immár hagyomány a különleges vonat begördülése. Akadtak, akik gyermekkorukra visszaemlékezve csodálták a fekete monstrumot.

A telephelyen álló – 1895-ben Otto Intze német mérnök víztartály-szabadalma alapján készült, eklektikus stílusban épült – víztornyot is megnéztük, a bátrabbak fel is mehettek a felső részébe. A víztorony 27 méteres, idomtéglákból készült törzsén nyugszik a díszes fa felső rész, amely egy 120 köbméteres acéltartályt vesz körbe.

Ezen a különleges körbejáró sétán nagyon érdekes dolgokat láttunk és hallottunk, a testközelből látott “óriási monstrumok” nagy élményt nyújtottak, a résztvevők kicsit elfáradtak, de nagyon jól érezték magukat. Élményekkel gazdagon tértünk haza.

Köszönjük Hamerszki Erika jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítést.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretein belül valósult meg.