Szomorúan értesültünk Grassy Rudolf, a SINOSZ Tiszteletbeli tagjának, a Baranya Megyei Szervezet egyik alapító tagjának 2023. február 10-én bekövetkezett haláláról.

— ♥ —

Grassy Rudolf 1936. április 27-én született, gyermekkora óta siketként élt.

1955, a kezdetek óta a Baranya Megyei Szervezet tagja volt. Ma már alapító tagként említjük őt, aki sajnos az utolsó alapítók egyikeként távozott el örökre közülünk.

2001-től aktív szereplője volt a szervezet életének, segítette sorstársait. Kivette részét a kulturális programokból ugyanúgy, mint a társadalmi – mai szóhasználattal önkéntes – munkákból.

Hosszú évekig volt ő a szervezet Télapója és örvendeztette meg a kicsiket mikuláscsomagjaival.
Elnökségi tagként 2008-ig fontos szerepet töltött be a szövetség mindennapi életében.

Fiatal korában a sportéletben is jeleskedett: atletizált, válogatottként sok versenyen szerepelt.

Nevéhez fűződik az ország (talán) első „siket” játékfilmje, mely 1971-ben, Kőbánya foglya címmel készült, és amelynek nemcsak írója, rendezője, operatőre, de feleségével és gyermekeivel együtt szereplője is volt. A film később, 2017-ben rendezői díjat is elnyert a SINOSZ több év után ismét megrendezett kaposvári filmszemléjén.

Idős kora ellenére aktív résztvevője volt a klubnapoknak és szervezett programjainknak, kedves lénye, mindig pozitív hozzáállása üde színfoltot jelentett a hallássérültek közösségében.

Mindezekért a Baranya Megyei Szervezet vezetősége teljes egyetértésben, 2013-ban javasolta Grassy Rudolfot a tiszteletbeli tagságra, amely címnek haláláig birtokosa volt.

A pandémia miatt az utóbbi években sajnos már ritkán láthattuk őt, de kedves viccelődése, mosolygós arca mindig velünk marad. Emlékét őrizzük.

Filmjével is emlékezünk rá most, melyet két részben (sajnos elég rossz minőségben) lehet megnézni: