A SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezete 2020. október 2-án gyógynövényes workshopra várta a tagokat a Népművészeti Tájház verandáján.

A workshop vezetői, Kovácsné Felföldi Regina gyógynövény őstermelő és Terendi Viktória néprajzkutató, a Tornyai János Múzeum munkatársa az etnobotanika, azaz népi növényismeret évszázados hagyományait elevenítették fel. A természet adta mely növényeket és hogyan, milyen panaszokra használták elődeink, melyek voltak az általunk ma már ritkábban használt gyógynövényeik?

A népi gyógyászat hiedelmeiről és jól bevált gyakorlati praktikáiról Terendi Viktória néprajzkutató tartott előadást, majd Kovácsné Felföldi Regina vezetésével ismerkedtek meg a foglalkozás résztvevői azokkal az őshonos, a kiskertben is könnyen termeszthető gyógynövényekkel, amelyek a meghűléstől kezdve a kisebb sebeken és az emésztési problémákon át a stressz okozta kimerültségig sokféle panaszra kínálnak gyógyírt. Az interaktív délután folyamán a gyógyteakóstolás mellett a résztvevők elkészíthették saját teakeverékeiket is. A nyugalomért citromfüvet, a jobb memóriáért zsályát és rozmaringot, a méregtelenítésért pedig csalánt tehettek a teatasakokba.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Köszönettel tartozunk előadóinknak és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak a programon való közreműködéséért.