A SINOSZ Fejér Megyei Szervezete a SINOSZ SzÉP keretében gyógynövénygyűjtő-túra-sorozatot hirdetett meg nyár derekától, azaz júliustól októberig minden hónap egy szombati napjára. Célunk az volt, hogy tapasztalt gyógynövényszakértő segítségével megismerhessük a természet rejtett kincseit egy-egy rövidebb kirándulás keretében.

Az első, júliusi gyógynövénytúránkat, mely Bakonykúti felfedezése lett volna, sajnos a rossz időjárás, a szakadó eső elmosta, így az első túránkat valójában a beütemezett második, augusztusi túra – 2020. augusztus 8. – napján tettük meg, buszos odautazással Balinkára. Voltak, akik autóval jöttek a túraindulási helyre.

A buszmegállóban Lencsés Rita gyógynövényszakértő frissítővel üdvözölte a 17 főből álló kis csapatunkat: gyógynövényekből készült tea- és szörpkóstolóra invitálva minket. Rita finom apróbojtorjánteával, csalánból és lómentából készült szörppel kínált bennünket, ismertette azok élettani hatásait, elkészítési módját; sőt somlekvárt is kóstoltunk, inspirációként a bogyógyűjtéshez.

Az ismertető után elindultunk a sétára. Aznap napos, fülledt idő volt, igyekeztünk az árnyékos helyeket kihasználva eljutni a a Gaja-völgyi Tájcentrum bejáratához. Itt-ott meg-megálltunk, aranyvesszőt, ökörfarkkórót, lándzsás útifűt, gyermekláncfűt, csalánt, mezei zsurlót, kökénybokrokat, fekete bodzát találtunk, és Rita mindegyik növényről részletes ismertetőt adott, valamint készséggel válaszolt a felmerülő kérdésekre. Néhányan szedtek is egy-két csokrot a kedvükre való füvekből.

A tájcentrum bejáratát elérve találkozhattak a tagok először a sommal. Itt-ott, a napos oldalakon bizony már lehetett találni érett bogyókat is. A som első ránézésre nagyon hasonlít a csipkebogyóra, és bár mindkettő C-vitaminban gazdag, mégsem ugyanolyanok. A somot leszedve kóstolták, nyugtázták, ez még bizony icipicit savanykás, a nyár végére megérik. Volt, aki szedett is, hogy otthon pár napig érlelve, majd fagyasztás után elkészíti magának a somlekvárt immunerősítőnek.

Majd megkezdtük a közel 3 km-es völgyszoroson át a sétát a Pisztrángos-tóhoz, a további sombokrok lelőhelyére. Sétánk során találkozhattunk a szegények szegfűszegjével, a jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető illatú erdei gyömbérgyökérrel is.  A tavat elérve csapatunk rövid pihenőt tartott – kötetlen beszélgetés folyt szendvics, kávé, jégkrém kíséretében – majd újult erővel  – visszafele az út valahogy mindig rövidebb – visszasétáltunk a balinkai buszmegállóhoz.

Mindannyian sok-sok hasznos ismerettel, kosarunkban, papírtáskában a frissen szedett növényekkel, termésekkel, a túrázásban jól elfáradva ültünk fel a buszra. Igazi tartalmas napunk volt!

Az akadálymentesítésben Némethné Hortoványi Zsuzsa jelnyelvi tolmács segédkezett.