A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében 2021. október 4-én, a Lélek egészsége című programsorozatunk befejező részében “Gyógynövényekkel a betegségek megelőzéséért és az egészség megőrzéséért” témájú programunkra vártuk a résztvevőket. A rendezvény családias létszámúra, de annál jobb hangulatúra sikeredett.

A kóstolással egybekötött programunkon megismerkedhettünk a lélek egészségét elősegítő és az immunrendszert erősítő gyógyteákkal és ezek elkészítési módjával.

A stressz az egészségünk egyik legnagyobb ellensége, mivel csökkenti az immunrendszerünk ellenálló képességét, és így jóval sérülékenyebbé tesz minket a különféle megbetegedésekkel szemben. Sokan küzdenek álmatlansággal, akik nehezen alszanak el esténként, rendszeresen felébrednek éjszaka, hajnalig vergődnek álom és ébrenlét között, reggelre pedig kialvatlanok maradnak. A stresszcsökkentésnek és az alvászavar leküzdésének többféle módja van, a gyógyszeres kezelés előtt azonban érdemes előbb a gyógynövények erejéhez fordulni.

Az altató és nyugtató teák csoportjából megismerkedtünk a citromfű, a macskagyökér, a komló, a levendula és az orbáncfű hatásaival. Az ezekből készült gyógyteák csillapítják az idegrendszert, csökkentik a szorongást, megszüntetik a feszültségből, stresszből származó alvászavarokat. Nagyon ízletes teákat készítettünk a szelídebb nyugtató hatással bíró citromfűből, levendulából, és az erősebb hatású macskagyökérből. Bár az utóbbi elég megosztó volt a résztvevők között a kellemetlen illata miatt, de ennek ellenére mindenki megkóstolta.

A nyugtató teák kóstolása után az immunrendszert erősítő teafajtákkal ismerkedtünk meg.

Az illatos mezei kakukkfű komoly immunerősítő hatással bír, napi egy csésze tea rendszeres fogyasztása segít a szervezet megerősítésében, fokozza az ellenállást a betegségekkel szemben. A fürtös menta baktériumölő hatással bír, kiválóan alkalmas a megfázásos és légúti megbetegedések megelőzésére, gyógyítására. Az immunrendszer erősítésére napi egy csészével rendszeresen fogyasztható. Az erdei szederlevél teájának rendszeres fogyasztása is erősíti az immunrendszert, torokfájás, mandulagyulladás esetén érdemes rendszeresen gargarizálni vele. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. A mindenki által ismert és kedvelt csipkebogyó C-vitamin tartalma kivételes, ami azért lényeges, mert fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. FONTOS! A csipkebogyót forrázni TILOS, mert a C-vitamin hő hatására elbomlik. Ezt a teát 5-6 órás áztatással készítjük el.

Az immunerősítő teák közül a csipkebogyóból, az erdei szederlevélből és a gyömbérből készítettünk nagyon finom teákat. Az utóbbi lett a “nagy kedvenc”. A gyömbért lereszeltük és forró vízzel leöntve 10 percig állni hagytuk, majd mézzel és citromkarikával ízesítve fogyasztottuk. Ez volt az a tea, amit nem győztünk újra és újra elkészíteni, mert mindig elfogyott. FONTOS! Az elkészítéssel, a fogyasztás módjával és idejével, illetve az ellenjavallatokkal kapcsolatban mindig be kell tartani a tea leírásában található útmutatásokat!

A kis létszám ellenére egy nagyon jó hangulatú, igazán kikapcsoló szombati teadélutánon vettünk részt. A többórás beszélgetés és mókázás után sajnos véget ért ez a programunk, de mindenki azt érezte, ennek kell hogy legyen folytatása.

Köszönjük Kosik Mária jelnyelvi tolmács részvételét, aki tolmácsként érkezett, de nem volt aki számára akadálymentesíteni kellett volna a kommunikációt, így maradt a társaságunkban magán résztvevőként.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretén belül valósult meg.