A SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete 2021. október 10-én, vasárnap állatkerti látogatást tett a felújított győri Xantus János Állatkertben.

Tagjaink hozzátartozóikkal Sopronból, Csornáról, Mosonmagyaróvárról, Tatabányáról és Győrből együtt érkeztek, a jelenléti íven 33 fő szerepelt.

Esősnek indult a nap, de az állatkertbe érkezvén szerencsére végéig esőmentes programunk lett. Horváth Ferenc megyei elnök vezette a csoportot, Dr. Neubergerné Repka Margit jelnyelvi tolmács és Hajdu Eszter jelnyelvi tolmácshallgató gondoskodott az infokommunikációs akadálymentesítésről a bemutatók alatt és a séta közben is.

Az első állomáson az állatgondozók simogatásra kihozták az ölükben a kisállatokat, mert azok az őszies időjárásra tekintettel nem tartózkodhattak a szabadban: házi patkány és vadászgörény. Ezek a példányok körülbelül háromévesek lehetnek. A házi patkány ember közelében él, okos és járványügyi szempontból veszélyesebb állat. A vadászgörény hobbiállatnak számít, sok törődést, játékot és odafigyelést igényel a gazdájától. Baglyot is kihoztak a bemutatásra, amely védett vadállat, nem házi kedvenc és nem simogatásra való, de lehetett vele fényképezkedni. Majd kijöttek a törpesertések. Róluk kiderült, hogy házi kedvenceinkként is tarthatjuk az otthonainkban, szobatiszta és igényes állatok. Ezeket eredetileg orvosbiológiai kutatásokra tenyésztették ki, inzulininjekciók készítéséhez. Láma, egy teveféle állat is előjött a látogatók közé, amely a korábbi időkhöz képest kevésbé elterjedt háziállat, régebben inkább teherhordásra használták, majd inkább a húsáért és gyapjáért tartották. A lámát is többen megsimogatták.
Az állatok bemutatása után sétáltunk az állatkertben, megnéztük a vadon élő állatokat, madarakat, majomféléket a majomházban, a kétéltűeket és a hüllőket, valamint a gyíkféléket a terráriumban. Elérkeztünk az állatkert új lakóihoz, a pingvinekhez is, melyek új élőhelyet kaptak a medencéknél. Sajnos az ő bemutatójukat lekéstük. Továbbsétálva az elefántokhoz, ott szerencsénk volt, részt vehettünk a bemutatójukon. Az állatgondozók az elefánt lábairól, az ormányukról és az agyaraikról meséltek és mutattak érdekességeket.

Horváth Ferenc megyei elnök mesélte, hogy az állatkert mögött régen vidámpark, kertmozi is működött, sajnos ennek a nyomait ma is láthatjuk. Ma a május 1-jei rendezvényeket továbbra is a Kiskútligetben tartják.

Visszaindulva találkoztunk a rózsaszínű flamingókkal a kis hídon át gyalog bandukolva. A flamingók 1-2 éves korukban még fehérek, később rózsaszínűvé válnak a rákok evésétől.  Medvékkel sajnos nem találkoztunk, de a zsiráfokkal, tigrisekkel, zebrákkal, szarvasokkal, pettyes őzikékkel igen. Nekünk nagyon tetszettek az afrikai vadfarkasok is.

Az állatkerti séta után az állatkertben lévő gyorsbüfében elfogyasztottuk a vasárnapi ebédünket. Mindenki jól érezte magát, és  élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Olvasnivaló: a győri állatkert történetéről is olvashattok ide kattintva.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Fotók: Horváth Ferenc megyei elnök
Beszámolót írta: Orbán Evelin megyei ügyintéző