2015. november 15-én, vasárnap a budapesti sorstársak felkérésére túrát szerveztünk Pannonhalmára, amelyre Győrből, Pápáról és Csornáról is csatlakoztak hallássérült tagok.

Elsőként a pár éve megnyílt Pannonhalmi Apátsági Borospincét látogattuk meg. Idegenvezető kalauzolt bennünket abban a hatalmas borospincében, amit a tagtársak nagy ámulattal néztek. Az idegenvezetőnk pontosan elmondta a borkészítés jelentős fázisait a szürettől a bor elkészültéig. Ezután borkóstolás következett, amely során 3 fajta bort ízlelhettünk meg. Akik ott voltunk, mindenkinek nagyon ízlett a különleges nedű. Ezután az Apátsági Múzeumban tettünk látogatást, ahol ismét idegenvezetőtől kaptunk információt az Apátság történetéről.
Az Apátságot Géza fejedelem kezdte építeni, majd fia, István fejezte be. A tagokat szó szerint lenyűgözte a híres bazilika, amit még többen nem is láttak eddig. Az Apátság megtekintése után az egyik ott élő szerzetes, egy hallássérült SINOSZ-tagunk – „Mózes testvér”-  tartott rövid ismertetést az ottani életéről és munkájáról. Aznap sajnos esett az eső és emiatt a túrát kissé rövidre kellett vennünk, de mindenki meg volt elégedve az ott látottakkal!

Mindenkinek ajánljuk, hogy látogasson el a „Világörökség részébe”, a Pannonhalmi Apátságba!

Horváth Ferenc, a túra vezetője