2019. november 16-án megtartottuk a Hallássérültek IV. Országos Filmszemléjét Kaposváron, a SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének klubtermében.

A filmszemlére 9 alkotó összesen 18 filmmel nevezett be a határidőig.

A megnyitón Sándor Gábor, a szemle egyik szervezője ismertette a programot, valamint bemutatta a zsűri tagjait. A zsűri tagjai Vincze Tamás és Arató Miklós voltak, a 3. zsűritag sajnos nem tudott eljönni.

A filmek vetítése 2 blokkban zajlott egy közbeeső rövid szünettel.

Színvonalas, technikailag és tartalmilag jól kidolgozott, kreatív kisjátékfilmeket nézhetett meg a szép számú közönség.

A vetítés után a résztvevők egy hangulatos étteremben ebédeltek és beszélgettek, hiszen vannak, akik csak ilyenkor találkoznak egész évben. A zsűri ezt követően visszavonult értékelni a filmeket és végül meghozta a döntését, hogy ki milyen filmmel érdemelte ki a díjakat. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek az értékeléskor, hiszen mindegyik film nagyon jó volt. Késő délután a várva várt eredményhirdetésen kiosztották az “Oscar szobrocskákat” és a kis ajándékokat is.

Íme a díjazottak és a díjnyertes filmek:

Fődíj: Kacsinkó Adrián Gábor – Szenkó Viktor

A film bemutatja a siketkultúrát, egy siket baráti társaságot – érett filmnyelven hiteles képet kapunk a siket fiatalok életéről. A siket szereplők természetesen játszottak, a rendezés is kiemelkedően jó. A filmet mindezért példamutatónak tekinthetjük a többi alkotó számára.

További díjazottak:

Kiss Orsolya – A motel – “a dramaturgiáért és rendezésért”

Kárpáti Árpád Álmos – A KFC atyja – “az életrajz feldolgozásáért”

Jankó Péter – Vörös bolygó: Mars – “a kreatív megoldásokért”

Gratulálunk a nyerteseknek és a filmes verseny résztvevőinek! Köszönjük a szervezők, valamint a titkár munkáját is. Jövőre visszavárjuk az alkotókat és az érdeklődőket is.

Sándor Gábor

A díjnyertes filmeket megnézhetitek itt is: