A SINOSZ T.É.M.A.-programjának keretében került megrendezésre a „Hallássérültként is teljes életet!” elnevezésű  salgótarjáni rendezvény, amellyel a városi Civil Hónap programjait is gazdagítottuk.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban három témával vártuk a résztvevőket.

Elsőként „Halló! Nagyothalló?” – címmel Nagy Veronika, a Pannon Halláscentrum audiológus munkatársa tartott előadást. Legfőképpen a gyógyászati segédeszközök jogi hátterével kapcsolatban bővíthettük az ismereteinket, de az előadó bármilyen kérdésre szívesen válaszolt. A készülékek felírását, viselését, szervizelését és támogatását egyaránt szigorúan szabályozzák. Kiemelt érdeklődés övezte a közgyógyellátással kapcsolatos információkat, illetve, hogy annak elutasítása esetén milyen lehetőségek vannak a felmerülő költségek csökkentésére. A kihordási időn belüli kérelem szintén fontos kérdéseket vetett fel, valamint a méltányossági és egyedi elbírálások esete is. Az előadó ezen kívül kiadványokkal, szóróanyagokkal készülve mutatta be a Pannon Halláscentrumot.

A második előadást Laczka Zsanett, a SINOSZ esélyegyenlőségi munkatársa tartotta a jelnyelvi törvényről. Bár első hallásra a tematika lehet, „száraznak” tűnik, de kiemelt fontossággal bír a hallássérültek életében. Az általános ismertetőn kívül megtudhattuk, hogy mi a jelnyelvi törvény célja, jelentősége a mindennapi életben. A gyakorlati részben szó esett a kommunikáció különböző formáiról és a jelnyelvi tolmácsszolgáltatásokról, mert – bár a siketek nagy része heti rendszerességgel találkozik jelnyelvi tolmáccsal -, de közel sem biztos, hogy minden információ birtokában vannak. Az előadást játékos formában, ellenőrző kérdésekkel zártuk.

Befejezésként Juhász Renáta, a KONTAKT Tolmácsszolgálat regionális munkatársa ismertette a videotolmácsolási rendszer működését, előnyeit, a hívások típusait, valamint kiemelte, most már hosszabbított ügyfélszolgálati időben várják a hívásainkat. Még a legrutinosabb tablethasználóknál is felmerült pár kérdés, melyekre szintén választ kaptunk. Végül levetítésre került a három kisfilm, mely kedvcsinálóként biztatta csatlakozásra azokat a tagokat, akik még nem igényeltek kölcsönkészüléket.

Márton Márk – megyei titkár