A SINOSZ Tatabányai Helyi Szervezete a TÉMA projekt keretében önismereti előadást és beszélgetést tartott, “HALLható” címmel, melyre 2015. november 19-én 16.30 órakor került sor  tatabányai szervezet klubhelyiségében.

Az előadást Sándor Judit, a SINOSZ hálózati koordinátora és Laczka Zsanett esélyegyenlőségi referens tartotta.

Az előadás főleg a hallóból nagyothallóvá vagy siketté vált embereknek szólt, de ennek ellenére jó páran eljöttek olyan tagtársak is, akik születésüktől fogva hallássérültek. 

Önismereti beszélgetés keretében vázolták fel az előadók és a hallássérültek, hogy a mindennapi életben milyen problémákkal kellett megküzdeniük. A tagtársak röviden bemutatkoztak és elmondták, milyen számukra a világ hallássérültként, ill. milyen módon veszítették el a hallásukat. Az előadók kérték, hogy írják fel egy szóban, mit jelent az,  hogy hallássérült.  A tagtársak legtöbbje negatívan értelmezte a hallássérüléséből adódó akadályokat.

Viszont volt egy-két hallássérült, aki  pozitívan értékelte az állapotát, mert mint hallássérült, több mindent megvalósított az életben, több sikert ért el, mint halló korában.

A tagtársak nagyon élvezték az előadást, utána még kötetlen beszélgetés, tapasztalatcsere következett, sok érdekes és hasznos tanulsággal gyarapodva.

Köszönjük szépen az előadóknak a tájékoztató, önismereti előadást, sok mindenre rávilágított számunkra, hogy hallássérültként is sokra vihetjük az életben és soha ne adjuk fel!

Írta: Pocsai Istvánné helyi elnök
Fotó: Tvarosek Józsefné, Nagy László Miklós