“Halló! Nagyothalló?” címmel szűrővizsgálatokat és egészségügyi témájú előadásokat szerveztünk Zemplénben.

A 2015. május 21-én tartott egészségnap keretében 9 órától Patkó Péter tartott előadást, aki a Sátoraljaújhelyi Mentőállomástól érkezett (Gógh András helyett). Témája a háztartási balesetek megelőzése és ellátása, az újraélesztés és elsősegélynyújtás volt. Előadás után akik szerették volna ellenőriztetni a vérnyomásukat, vércukorszintjüket, erre is volt lehetőségük.

A következő előadásban egy természetgyógyász hívta fel a figyelmet az érrendszeri betegségek megelőzésére, aminek kulcsát az előadó a testmozgásban, egészséges ételek fogyasztásában, egészséges életmódban látja. Mivel a tagság nagy része időskorú, ezért nagyon fontosnak tartja a gyógyszerek gyógynövényekkel való kiváltását, illetve azok hatásának segítését és növelését.

Az életmód-programhoz tartozik a minőségi élet is, amit a hallássérültek hallókészülék-viselése is segít. A sárospataki Pannon Halláscentrumoktól érkezett Hajdu Viktória, aki a hallókészülékek minőségét, karbantartásának, kezelésének fontosságát hangsúlyozta és ismertette meg a jelenlévőkkel, valamint a készülékek tisztán tartásának helyes módját is.

Az előadások alatt és után felmerülő kérdésekre az előadók szívesen válaszoltak. Mindenki hasznos információval térhetett haza.

A rendezvényt a SINOSZ a T.É.M.A pályázat keretében támogatta.

Patkó Csabáné, helyi ügyintéző