Október 22-én, csütörtökön ellátogatott a SINOSZ Békés Megyei Szervezetébe Tauth Ildikó, a Pannon Halláscentrumok szakmai vezetője. A hallókészüléket viselő tagjainkat célozta meg ez a programsorozat, ami a T.É.M.A pályázat keretében valósult meg.

A „Halló! Nagyothalló?” kétrészes programunk második alkalmával a hallókészülékekkel kapcsolatos gyakorlati ismereteiket bővíthették tagjaink az egyik legilletékesebb szakember segítségével. Szó esett az illesztékek fontosságáról. Kiderült, hogy egy kiváló hallókészülék teljesítményét is lerontja egy nem megfelelő illeszték. Gondolhatjuk, hogy a készülék nem jó, de sok esetben az illesztékkel van a probléma. Kiemelt fontosságú, hogy milyen anyagból készül, és hogyan illeszkedik a fülbe. A nem megfelelő illeszték okozhatja a készülék sípolását is, ami igen kellemetlen a viselőnek és a környezetének is. A készülékek élettartamát nagy mértékben befolyásolja, hogy a napi tisztítást elvégezzük-e. Az erre használatos különböző készítményeket és azok alkalmazását is megismerhettük. Az előadó felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy milyen elterjedt, ám igen rossz gyakorlatok vannak, mint pl.: pára kifújása szájjal, de többet nem is említenénk, nehogy ötleteket adjunk. 🙂 Megtudtuk, hogy milyen esetekben kell szakemberhez fordulni.

Az egyéni tapasztalatok is helyet kaptak a programon. Egyértelművé vált az is, hogy sok forgalmazó a pénzbeni hasznot tartja fontosnak és ezért félreérthető, félrevezető információkat is adnak. Ennek egyik példája, hogy a készülék próbahordását ingyenesen biztosítják, holott ez törvényi kötelessége a forgalmazónak, hiszen próbahordás nélkül senki nem adhat el hallókészüléket.

Az előadó a személyes kérdésekre minden esetben nagyon pontos és érthető választ adott. Ezt azért is tudta megtenni, mert szemrevételezett minden készüléket, illesztéket, amelyek viselőinek problémája merült fel. De a tagok is kézbe vehették, megnézhették azokat az illesztékeket és hallókészülékeket, amiket Tauth Ildikó hozott szemléltetésképpen. Érdekes tapasztalás volt, hogy a többség a régi típusú, analóg készülékeket dicsérte, pedig sokkal nagyobb tudású fejlesztések vannak forgalomban, amiből ízelítőt is kaptunk. Ebben a vélekedésben nyilván az is szerepet játszik, hogy az évek során legtöbbjüknek romlik a hallása és lehet, nem is a készülék volt jobb, hanem a hallás. A próbahordásnál is fontos, hogy egy új illesztékkel történjen meg, hiszen, mint már említettük, lehet, hogy nem is a készülék okozza a hallássérült ember elégedetlenségét, hanem a rossz illeszték.

Köszönjük Ildikónak közvetlen és személyre szóló tájékoztatóját, amelyből mindenki választ kapott felmerült kérdésére.

A tagok aktivitását a program végén tisztító spray-vel, szárító kapszulával és elemmérővel köszöntük meg.