Ebben az évben harmadszorra indult el szeptember 10-én a SINOSZ tisztségviselőinek szervezett tréning. Szürke, borongós és hideg időben kezdődött a négy nap, de ahogy telt az idő, a nap is kisütött és sikerült több időt a balatonfenyvesi üdülő kertjében tölteni, miközben az előadások, tréningek zajlottak.

Bacsó Péter országos elnökségi tag, Laczka Zsanett esélyegyenlőségi referens és Sándor Judit hálózati koordinátor voltak a tréning házigazdái ismét. Vendégelőadóként dr. Tapolczai Gergely országos elnökségi tag, Ormódi Róbert igazgató és Juhász Ferenc esélyegyenlőségi referens jött el a 13 fős csapathoz.

A témakörök a korábbi tréningekhez hasonlóan alakultak: félig játékos, félig komoly formában kezdtük megismerni egymást, ki honnan érkezett és melyik szervezetünk képviseletében van jelen a tréningen. Ezt követte Bacsó Péter előadása a SINOSZ történetéről, Szövetségünk víziójáról és missziójáról. Ezek nélkül az alapok nélkül nem tudtunk volna továbblépni a többi gyakorlati feladatra, amelyekből aztán az elmélet is világossá vált, és amelyek a SINOSZ szervezeti felépítésétől elkezdve a szervezeti és egyéni identitáson keresztül a lobbizáson át az elnökségek működéséig, vagy a diszkriminációval és jogainkkal kapcsolatos ismeretekig vezettek. Szó volt még az audiogramok értelmezéséről, a titkár, ügyintéző és a tisztségviselők együttműködéséről, a munkáltatói jogokról.
Ahogy azt már a korábbi tréningeken is tapasztaltuk, a résztvevők aktívak és érdeklődőek voltak, viták alakultak ki, amelyek előbbre vitték a tudásunkat és segítették az apró, de fontos részletek megértését.
A tréning lezárásaként olyan színes, kedves illusztrációkkal teli segédanyagot kaptak kézhez a tisztségviselők, amely segítségével írott formában hazavihették az információkat, melyeket jelnyelvi DVD-vel egészítettünk ki.
Köszönjük Béres Ágnes és Rudolf Kata jelnyelvi tolmácsok magas színvonalú munkáját.

Reméljük, az elmúlt években összesen nyolc alkalommal megtartott tréningen részt vett összes tisztségviselő – összesen: 87 fő, valamint a vendégelőadók és trénerek, összesen 10 fő – profitál az összeállított tudásanyagból és összedolgoznak, segítik egymás munkáját a szervezetekben.

Célunk az volt, hogy teret adjunk a közösségnek, az érintettek bevonásával valósuljon meg ez a szakmai program. Örömünkre szolgált a résztvevőkkel együtt dolgozni és közösen tanulni egymástól is.
A szervezetekből és a résztvevőktől személyesen érkezett visszajelzések alapján a tréning hasznos volt. Hasznossá vált az egyén számára, mert a tapasztalati és gyakorlati tudás mellé elméleti támogatást is kapott. A szervezetek számára pedig azért hozott hasznot a tréning, mert a résztvevők a kapott támogatással szakszerűbben és a szabályoknak megfelelően tudják végezni a vállalt tisztséggel együtt járó feladatokat.
Köszönetet mondunk minden résztvevőnek, a hallgatóknak a kitartásért, mert tudjuk, hogy nehéz és hosszú napok voltak, a trénereknek a lelkesedésért és azért, hogy a tudásuk legjavát adták, valamint a jelnyelvi tolmácsoknak az akadálymentes kommunikáció biztosításáért.

Az Országos Elnökség és az Országos Küldöttközgyűlés reméljük, a jövőben is támogatni fogja a szakmai tervekben a tisztségviselők számára tartott tréningeket.

Jövőre, 2016 őszén – alig egy év múlva – ismét választási időszak kezdődik majd. Reméljük, hogy azok a tisztségviselők, akik a tréningeken részt vettek, tudatosan vállalják majd ismét a tisztségeiket és segítik az új tisztségviselőket feladataik ellátásában.

ESJÉ