2017. évi elfogadása óta a jelnyelvek nemzetközi napját – International Day of Sign Languages – ünnepeljük szeptember 23-án.

Szeptember utolsó vasárnapja 1958 óta a SIKETEK VILÁGNAPJA, amelyet a siket közösségek és érdekképviseleti szervezeteik – így a SINOSZ  is – világszerte, minden évben megünnepelnek.

Idén a siketek világnapja szeptember 30-ra esik. A Siketek Világszövetsége (WFD) a két jeles nap között, 2018. szeptember 23-tól szeptember 30-ig egész hetes ünnepet hirdetett, ez a siketek nemzetközi hete – International Week of the Deaf. Kampányuk mottója – “With Sign Language, Everyone is Included!” – a jelnyelvnek a befogadásban és az egyenlő esélyű hozzáférésben betöltött szerepét hangsúlyozza.

International Day of Sign Languages – INTERNATIONAL WEEK OF THE DEAF


A SINOSZ  idén is számos – saját és más intézményekkel közös szervezésű – eseménnyel hívja fel a figyelmet a SIKETEK VILÁGNAPJÁRA és a jelnyelvre, valamint a hazai siket közösségre.

A siketek világnapjára társadalmi célú reklámfilm készült a SINOSZ közreműködésével, amely a siket gyermekekkel jelnyelven történő kommunikáció fontosságára hívja fel a figyelmet a családokon belül:

TE IS ADD MEG AZ ESÉLYT!

A siketek világnapja alkalmából idén Zalaegerszegen tartottuk kiemelt rendezvényünket, amelyre mintegy 350 résztvevő érkezett az ország több pontjáról.

Kiemelt programunk mellett több szervezetünk tart ünnepi eseményt a siketek világnapja megünneplésére:

Hozzáférhető tudást! – interaktív, jelnyelvi érzékenyítő előadás az OIK Nyílt Napján: Vincze Tamás előadása a Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan

Virágvölgy – Az Uránia Nemzeti Filmszínház feliratos filmet vetít a siketek világnapján – Ünnepeljétek ezt a napot akadálymentes mozizással!


Beszámolunk 2018. évi világnapi rendezvényeinkről: