Ismét gyönyörű szép napsütéses időt fogtunk ki a túrázáshoz. A Hárs-hegyi tanösvényen jártunk a SINOSZ Budapesti Nagyothallók Szervezetének tagjaival 2021. november 20-án.

2015-ben adták át a Hárs-hegyi tanösvényt, amely a szív- és érrendszeri betegek, valamint cukorbetegek rehabilitációját segíti a budai Szent Ferenc Kórház által indított “Út az egészséghez” program részeként.

A Szent Ferenc Kórházban kértünk tájékoztató füzeteket, hogy képet kapjunk, merre is fogunk túrázni. Olyan eszközök is kölcsönözhetők tőlük, mint a teleszkópos túrabot, a pulzusmérő karóra, illetve a későbbiekben az okostelefonhoz Bluetoothszal csatlakoztatható szívritmusmérő is elérhető lesz. A füzetből megismerkedhettünk szívünk működésével, szervezetünk terhelés hatására bekövetkező reakcióival. A tanösvény rendhagyó módon nemcsak a természet megismerésében kínál segítséget, hanem az útmutató alapján saját szervezetünk működését, reakcióit is figyelemmel kísérhetjük a sétából fakadó terhelés hatása alatt.

Túránk első állomása a négy katona sírja (Katonasírok) volt, bár a tájékoztatóban nem jelzik ezt a túraútvonalat. Ezután megkezdtük a túrát a Szépjuhászné felé, ahol a Gyermekvasút egyik állomását láthattuk. A Szépjuhásznénál pihentünk egy kicsit, élveztük a napsütést és láthattuk a gyermekvasút járatait is, integettünk a vonatoknak és indultunk tovább. Érdekes tanösvény táblákat tekinthettünk meg, amelyekből megtanulhattuk, hogyan mérjünk pulzust, mit jelentenek a számok, mi mindenben segít a rendszeres gyaloglás, de olykor egy-egy érdekes növényre is felhívták a figyelmünket. A táblák jó alkalmat adtak egy-egy rövid pihenőre is.

Túránk a Kis-Hárs-hegyen álló Makovecz Imre-kilátó megmászásával ért véget. Gyönyörű panoráma nyílt a kilátó teraszáról.

Utána már indultunk hazafelé, kellemesen elfáradva ültünk fel a buszra.

 

Radányi-Kiss Katalinnak és Fejes Mónikának köszönjük szépen a jelnyelvi tolmácsolást a SINOSZ SzÉP keretében megvalósult programunkon.