A SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetében idei első rendezvényünkön, 2020. január 23-án egy új, érdekes programmal vártuk az érdeklődőket, mely során Franciaország, Mauritius és Kenya kultúráját ismerhettük meg a Talentum Alapítvány külföldi önkéntesei jóvoltából.

A Szegedi Tudományegyetem külföldi hallgatói önkéntesként vállalnak olyan tevékenységeket, melyek során hazájukat bemutathatják. Egyikük Franciaország mellett Mauritiusról is mesélt nekünk, hiszen édesapja ebből a csodálatos szigetországból származik. Másik két vendégünk pedig Kenyából érkezett, mindketten matematika szakos PhD-hallgatók.

Hallhattunk az említett országok társadalmi berendezkedéséről, jelképeiről, népességének összetételéről, változatos földrajzi adottságairól, nevezetes épületeiről, ételeiről és sok más érdekességről. A vetítéssel egybekötött előadáson tagjaink számos kérdést tettek fel, nagyon érdeklődtek a távoli országok szokásai, hagyományai, az ott élők életkörülményei iránt, estébe nyúlt a programunk.

Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért a hazai önkéntesség népszerűsítésén és szervezésén túl rendszeresen fogad külföldi önkénteseket az Európai Szolidaritási Testület keretében. Jelenleg futó projektjük címe: “Hozd az országod Magyarországra!”, melynek célja az önkéntesek hazájának és kultúrájának interaktív és élményalapú megismertetése a szegediekkel.

Köszönjük Komáromi Istvánnak – a Talentum Alapítvány nemzetközi önkéntesei koordinátorának – az idegen nyelvű tolmácsolást, illetve Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésben való részvételét.

Nagy Éva Mária