2021. augusztus 28-án a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezetének sajtpiknikjén egy igazi tanyasi gazdaság történetével, működésével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Látogatásunk során a Hegyesi Éléstár vendégei voltunk, ahol a fiatal kisgazdálkodó, Deák Szilvia vezetésével egy kellemes délelőttöt tölthettünk a birtokon.

Deák Szilvia állattenyésztő-agrármérnökként végzett, és tudatos életpálya-felépítéssel, a Fiatal Gazda pályázatnak köszönhetően létrejött kisgazdaságának fő profilja a Jersey fajtájú szarvasmarhák tejének feldolgozása, különböző tejtermékek készítése hagyományos kézműves technológiával. A tejelő tehenek tartása mellett egy őshonos fogolyszínű törzsbaromfi-állomány boldog tulajdonosa. Az állattenyésztés mellett szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozik, valamint különleges zöldségeket termeszt 3000 m²-es kertészetükben. A közösségi oldal, a honlap menedzselése mellett egyedül végzi a gazdaság mindennapos feladatait, készíti el a sajtokat, ezek mellett ő jár a vásárokba is, munkájában mindössze a szűk családja támogatja. Hogy a közönség minél nagyobb betekintést nyerhessen egy gazdálkodó mindennapjaiba, gazdaságlátogatások és sajtkóstolók szervezésével igyekszik megismertetni, mennyi munka van a háttérben, hogy ínycsiklandó sajtok kerülhessenek vásárlói, megrendelői asztalára.

Vendéglátónk körbevezetett minket a gazdaságban, örömmel mesélt a kezdetekről, a mindennapjairól, illetve jövőbeli terveiről, miközben megsimogathattuk a gazdaságban élő állatokat – kisborjakat, kutyákat, cicákat, – ami felér egy terápiás érintéssel. Szilvia kisgazdálkodó lévén közvetlenséggel beszélt a teheneiről, mintha ők maguk is családtagok lennének, a színes kis történetekkel igazán oldott hangulatúvá varázsolta a programunkat. A látogatás befejezéseként természetesen megkóstolhattuk finom sajtjait, és szintén házi készítésű bodzaszörppel olthattuk szomjunkat.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg, a szíves vendéglátásért köszönettel tartozunk Deák Szilviának, a Hegyesi Éléstár megálmodójának, illetve Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésért.

KÉPEINKET IDE KATTINTVA LÁTHATJÁTOK