A magyar jelnyelv napját 2021. november 9-én a Budapest Bábszínházzal és 20 hallássérült iskolással is megünnepeltük. A Bábszínháznak köszönhetően ezek a gyerekek ingyenesen vehettek részt a Helló, Héraklész! című előadáson, amelyet jelnyelvi tolmács akadálymentesített számukra.

A színdarab Herkules – azaz görögül Héraklész – legendás történetét dolgozza fel, akinek Héra, a főisten feleségének bosszúvágya miatt 12 próbát kell kiállnia, hogy korábbi bűnét, egy heves dühkitörését jóvátegye. Miután sikeresen teljesítette mindet a testvére, Iphiklész segítségével, hőssé vált. Közben persze rájött arra, hogy a nagyságnak ára van; az erő önmagában nem elég, mert a család támogatása nélkül nem jutott volna el a próbatételek végéig; és hogy egy csöpp alázattal sokkal többre jut, mint a piszkálódás, mások letaposása és a hiúság révén.

Az élőszereplős előadásban természetesen megjelentek a bábok is, melyek hol egy hatalmas oroszlánná álltak össze, hol emberevő madarakat testesítettek meg. A történetben keveredett az ókori világ hangulata és látványvilága, a közösségi média, a videójátékok és a mai szleng is. Ettől az előadás izgalmas, érthető lett a gyerekek számára is. Nem utolsósorban pedig élvezetes. A gyerekek örömmel, aktívan vettek részt az előadásban: a nézőtér nevetéstől, izgalomtól és bekiabálásoktól volt hangos, ahogy segíteni, figyelmeztetni próbáltak.
A siket és nagyothalló gyerekek számára is tökéletes ez az előadás, hiszen nagyon vizuális: rengeteg effekt, kivetítés, képek, fények, játékok, bábok, színek, mozgás is szerepet kapott benne. Ezen a napon Horváth Zsófia jelnyelvi tolmácsolásával élvezhették a darabot.

Köszönjük a Budapest Bábszínháznak, hogy létrehozták, támogatták ennek az akadálymentes előadásnak a megvalósulását, és lehetőséget teremtettek a hallássérült gyermekeknek, hogy élményt, tudást kapjanak, részesei lehessenek a kulturális életnek, ugyanúgy, mint halló társaik.
Örülünk, hogy a közösségi oldalukon is felhívták a figyelmet a magyar jelnyelv napjára és az ünnepi előadásra.