A SINOSZ Kecskeméti Helyi Szervezet klubhelyiségében előadás volt Hogyan boldogulj a munka világában? címmel, az állásinterjúra való felkészülés témájában.

Az előadást a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályáról Herceg Anikó tartotta.

Az álláskeresés során elsőként egy önértékelést kell végezni: milyen munka érdekel, mi az, ami motivál, milyen munkahelyi közösségben éreznéd jól magad, és milyen összegű fizetést szeretnél.

Ha a munkakiválasztás megvan, akkor kell egy jó önéletrajz, aminél érdemes figyelni arra, hogy egyoldalas legyen, lényegre törő, néhány munkatapasztalatot és a legfrissebb végzettséget írjuk oda, valamint legyen egy jó kép az álláskeresőről.
Érdemes motivációs levelet is írni, mert az több információt ad a munkáltatónak az álláspályázatra jelentkezőről. Nem mindig kötelező, de sokszor kérik mellékelni az önéletrajzhoz.

Az álláshirdetések buktatóiról is szó volt. Ezeknek és a hasonló hirdetéseknek soha ne dőljünk be, mert a hirdetők csalók, akik kihasználnak! Néhány példa:

 • “Otthoni munka! Ajándéktárgyak összeállítása stb. Érd: 06/90/603-607 (audiopress.iwk.hu 500 Ft/min+áfa, 06/20/910-4517”
 • “Nemzetközi cég 2 fő banki munkatársat keres, fix jövedelemmel. Feltétel: min. érettségi, autó, jogosítvány. Tel: 30/205-2831. e-mail: oneletrajz@citromail.hu
 • “Otthon végezhető munkák! Felbélyegzett válaszborítékért tájékoztatom! 6001 Kecskemét Pf.: 82”

Ha megvan az a munka, az a hirdetés, ami érdekel, és a jelentkezésed (álláspályázat) alapján behívnak állásinterjúra, akkor előtte érdemes felkészülni a cég megismerésével (a honlapján tájékozódni a tevékenységéről stb.), ügyelni a megjelenésre, a megfelelő önértékelésre.

Az állásinterjúknak több típusa van: egykörös, ahol egy interjúztatás van, pl: takarítói vagy bolti eladói állás stb., vagy többkörös – így általában magasabb beosztásba keresnek munkatársakat, és lehetnek tesztek, kiscsoportos interjúztatás, vagy akár nagycsoportos is.

Fontos a jó megjelenés!
A férfiak sötét színű, hosszú nadrágot vagy farmert viseljenek, nem lehet szakadt, koszos, és hosszú ujjú inget, a nagykendő nem kötelező, ha nem felső vezetői állásra pályázol, (ott már kell).
Nők: nem lehet mini szoknya, kivágott póló, blúz, nekik is sötét, térdig érő szoknyát, vagy nadrágot és nem kivágott, általában fehér színű blúzt illik viselni.

Jellemző kérdések az állásinterjún:

 • Miért akar nálunk dolgozni? Milyen munkatapasztalata van? Mi az Ön eddigi legnagyobb sikere/teljesítménye életében? Miért Önt alkalmazzam? Soroljon fel magáról 5 jó és 5 rossz tulajdonságot!

Előfordulhatnak epés kérdések is, azokra ne válaszoljunk, hanem mondjuk rá, hogy “nem értem, menjünk tovább”. Példák: Miért gondolja, hogy pont maga lenne a legjobb választás a cégnek? Miért ezt a ronda kosztümöt vette fel? Tényleg azt hiszi, hogy ennyi fizetést megérdemel?

Ha megkaptad az állást, mindig munkaszerződést kell kötni, csak úgy kezdheted meg a munkát.
A munkaszerződés:

 • Írásba kell foglalni! – két példányban készül (munkáltató és munkavállaló példánya)
 • Tartalma: munkakör, munkavégzés helye, személyi alapbér:
  • *minimálbér: bruttó 149.000 Ft (nettó 99.085 Ft)
  • a legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak garantált bérminimuma 195.000 Ft (nettó 129.675 Ft)
 • Tájékoztatási kötelezettség, munkarend, munkába lépés napja, bérfizetés napja, szabadság
 • Próbaidő; határozott / határozatlan idejű munkaszerződés

Ha nem érted a munkaszerződésedet, nyugodtan beviheted a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Foglalkoztatási Főosztályára, ahol ingyen segítenek neked.

 • elérhetőségei: 6000 Kecskemét, Klapka utca 34.; Tel.: (76)795-600
 • nyitvatartása (ügyfélfogadás): hétfő, kedd, szerda: 8:00-15:00, csütörtök: 8:00-16:00, péntek: nincs

Az előadás után volt egy próbainterjúztatás is. Minden tag, aki részt vett, ajándékot kapott az előadótól.
Érdekes és hasznos előadás volt.

Köszönjük szépen Herceg Anikónak a tájékoztatást és Marton Orsolyának a jelnyelvi tolmácsolást.
Programunk a SINOSZ SzÉP keretein belül valósult meg.

Szendi Magdaléna megyei titkár