A SINOSZ Nyíregyházi Helyi Szervezete tájékoztató programot szervezett Hogyan boldogulj a munka világában? címmel.

Terebesné Lipcsei Judit, a Sz.-Sz.-B. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának munkatársa tartotta az előadást.

Ha megvan az a munka, az a hirdetés, ami érdekel, és a jelentkezésed (álláspályázat) alapján behívnak állásinterjúra, akkor előtte érdemes felkészülni a cég megismerésével (a honlapján tájékozódni a tevékenységéről stb.).

Felkészülés az állásinterjúra
Át kell gondolni, hogyan jelenünk meg; milyet ruhát veszünk fel; mit viszünk magunkkal; hogyan fogunk viselkedni; miket fogunk mondani; mit szeretnénk megosztani magunkról, egészségi állapotunkról; eddigi munkahelyeinkről, munkatapasztalatainkról.

Előkészület az állásinterjúra
Készítsük elő a pályázati anyagot, amit magunkkal viszünk (önéletrajz, bizonyítványok); végezzünk kutatómunkát: keressünk minél több információt a munkáltatóról; lélekben is készüljünk fel az állásinterjúra; megérkezéskor, a recepción adjuk meg a nevünket és annak a nevét, akihez érkeztünk; beszélgessünk a recepcióssal, titkárnővel.

Állásinterjú közben
Az állásinterjún megfelelő állapotban jelenjünk meg! Magabiztosan lépjünk be az interjúszobába! Nézzünk az interjúvoló szemébe, amint beléptünk a szobába! Barátságosan fogjunk kezet és mutatkozzunk be! Igyekezzünk jól beosztani a bemutatkozásra szánt időt. Ne csak mi beszéljünk, hagyjuk szóhoz jutni az interjúvolót is! Kérdezzünk!

Mit ne tegyünk állásinterjún?
Ne üljünk le, amíg hellyel nem kínálnak! Ne adjunk bizalmas információt a korábbi munkahelyünkről! Ne kritizáljuk a korábbi munkaadónkat és főnökünket! Ne vágjuk a másik szavába! Ne hívjuk fel a figyelmet saját gyengeségeinkre! Ne próbáljuk túlságosan eladni magunkat, de túl szerények se legyünk!

Fontos a jó megjelenés!
férfiak sötét színű, hosszú nadrágot viseljenek, és hosszú ujjú inget illik viselni, a nyakkendő nem kötelező.
Nők: nekik is sötét, térdig érő szoknyát, vagy nadrágot és általában fehér színű blúzt illik viselni.

A leggyakrabban előforduló kérdések állásinterjúk alkalmával:

  • Miért akar nálunk dolgozni?
  • Miért távozott a előző munkahelyéről?
  • Végzett már hasonló munkát korábban?
  • Mit csinált legutóbbi beosztásában?
  • Miért Önt válasszuk?

Hogyan zárjuk az állásinterjút?
Miután az összes kérdésüket feltették, és választ kaptak, valószínűleg megkérdeznek, hogy továbbra is érdekel-e bennünket a szóban forgó állás. Végezetül az interjúvoló valószínűleg felvázolja a kiválasztási folyamat további lépéseit. Az interjú legeslegvégén köszönjük meg a ránk fordított időt, az információkat és hogy lehetőséget biztosítottak számunkra. Köszönjünk el barátságosan és ismét fogjunk kezet!

Köszönjük szépen Terebesné Lipcsei Juditnak a tájékoztatást és Demeter-Szabó Ildikónak a jelnyelvi tolmácsolást.
Programunk a SINOSZ SzÉP keretein belül valósult meg.

Márföldi Kitti megyei titkár