„Hősök voltak!” címmel kiállítást tekinthettünk meg vitéz Kósa Miklós Csaba műgyűjtő különlegességeiből.

Nagykanizsán, egy pénteki klubnapon, gyönyörű időben elsétáltunk a Halis István Városi Könyvtárba.

I. világháborús hadi kitüntetésekről és egyéb relikviákról (hadi mozsarak, szúró-vágó fegyverek, hadi puskák, képeslapok, fényképek, ill. egyéb dokumentumok, pl. obsitlevelek) mesélt kifejezetten a tagok részére érdekes történeteket maga a gyűjtemény tulajdonosa.

Tavaly ősszel már volt szerencsénk hasonló témájú előadást szervezni, akkor Miklós ún. utazóbőröndjéből „varázsolt nekünk egy kis nagy háborús” hangulatot. Most azonban méltó helyen és módon, (4 db vitrinben és több kiállító panelen), sokkal nagyobb területen elterülő, színvonalas kiállítást láthattunk.

Megtudhattuk, hogy ezeknek a csodáknak nagy része a padlások, szerszámosok mélyéről került elő. Előfordult olyan is, hogy valaki ezeket az értékes kitüntetéseket, fegyvereket, “csak úgy” odaadta, mert tudta, hogy jó helyre kerülnek.

Minden kedves, jelen lévő tagunk jól érezte magát. Volt közülük, aki meglepetésként lyukas filléreseket hozott köszönetként ajándékba.

Gratulálunk az értékes gyűjteményhez és sok sikert kívánunk a további kincsek izgalmas felderítéséhez!

Az akadálymentesítést programunkon Jónás Zsófia jelnyelvi tolmács biztosította. Ezúton is köszönjük szépen a segítségét!

Szűcs Irma helyi ügyintéző, Nagykanizsa