A SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete érdekes programmal várta a tagjait 2019. április 3-án: a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Természettudományi Intézet Általános és Környezetfizikai Tanszék munkatársai a fizika hétköznapi érdekességeit mutatták be nekünk kísérleteken keresztül.

Felnőtt tagjaink mellett a Klúg Péter Iskola tanulói is nagy érdeklődéssel vettek részt a Hőtan a hétköznapokban című előadáson, mely első része volt a tervezett programsorozatunknak. A téma keretein belül a látványos kísérletek segítettek megismerni és megérteni számos, a hétköznapokban használt eszközünk működési elvét.

  • Mértünk hőmérsékletet és számos hőmérőfajtát megismerhettünk.
  • Megtudhattuk, hogy mi a láng és hogyan keletkezik, illetve hogyan lehet lángot színezni.
  • Hogyan működik a hőtágulás a természetben és a gyakorlatban?
  • Megtapasztalhattuk a különböző izzófajták tulajdonságait.
  • Egy üvegbúra alatt vákuumot képeztünk és rácsodálkoztunk, mi mindenre van hatással a nyomáskülönbség.
  • Fagyasztva fűtöttünk és hideg fémszállal olvasztottunk, a halmazállapot-változások furcsaságait láthattuk.
Köszönjük a lehetőséget Nánai László Prof. Dr. habil. Professzor Emeritus úrnak, illetve munkatársának, dr. Sós Katalin főiskolai docensnek. Továbbá köszönettel tartozunk Vörös Krisztina és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsoknak a kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködésükért.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, tarts velünk Te is a következő alkalommal, melyet hamarosan meghirdetünk honlapunkon!

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.