A SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezete 2020. szeptember 9-én ismét egy kellemes városismereti sétával várta az érdeklődőket. Idegenvezetőnk, Tasnádi Gáborné Zsike ezúttal a szegedi kávéházakról mesélt nekünk.

Mielőtt valóban elkezdtünk volna sétálni, kaptunk egy rövid történelmi áttekintést a kávé eredetéről, elterjedéséről. Az 1730-as években nyílt első kávéháztól, az egykori Hungáriától indult a sétánk, majd régi, legendás szegedi intézmények elevenedtek meg Zsike történetei által, melyek írók, politikusok és az úri társaság tagjainak kedvelt találkozóhelyei voltak.

Ízelítőt kaptunk a „boldog békeidők” hangulatából, a kávéházi etikettből és Szeged legkedveltebb belvárosi kávéházainak és vendéglőinek életéből. A ma is működő vendéglátóhelyek olykor viszontagságos sorsa sokunk számára ismerős, de jó látni, hogy néhányukat megpróbálják megmenteni és újra életre kelnek.

Sétánkat az egykori Kass Szálló, majd Hungária Szálló romosan is csodás épületénél zártuk, amelynek története egy kicsit velünk is összefonódik: 1947-ben, az akkori Szegedi Napló és a Délmagyarország beszámolói szerint itt tartották a dél-alföldi hallássérültek a klubnapjaikat, közgyűléseiket és ünnepségeiket. Napjainkban Hungi néven számos rendezvénynek ad otthont az épület.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Köszönettel tartozunk Tasnádi Gáborné Zsike idegenvezetőnknek és Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak a programon való közreműködéséért.

Nagy Éva Mária