2020. október 3-án, szombaton, szép, napsütéses időben a kecskeméti tagokkal a budai Hűvösvölgybe mentünk kirándulni, túrázni.

Elsőként villamossal mentünk el a Hűvösvölgyig. Megnéztük a Gyermekvasút végállomását és a hozzá tartozó múzeumot is. A Gyermekvasút különlegessége, hogy 11,7018 kilométeres vonalával a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

Utána indult a gyalogtúra a Kaán Károly-kilátóhoz. Jó, hűvös erdőn keresztül, meredek túraútvonalon gyalogoltunk, amit sok fiatal, gyerekes család, kutyával és biciklisek is használtak. A túra hossza 5 km volt.

A Kaán Károly-kilátó a Budai-hegységben, a Nagy-Hárs-hegy 454 méter magasságú csúcsán áll. A kilátó csúcsáról gyönyörű panorámaképet lehetett készíteni. A kilátó alatt található a Bátori-barlang. A barlang egy XV. századi pálos szerzetesről kapta a nevét, aki ide vonult el, és itt fordította le elsőként magyarra a Bibliát.

Innen gyalog folytattuk utunkat a Szépjuhászné állomásig, ott felszálltunk a Gyermekvasút gőzmozdonyos nosztalgiavonatára, amellyel a János-hegyig utaztunk. A János-hegy lábánál, Zugligetben található a Libegőház, a csúcsán pedig az Erzsébet-kilátó.

Felgyalogoltunk az Erzsébet-kilátóhoz, amelyet 1908-1910 között építettek fel, Klunzinger Pál és Schulek Frigyes közös terve alapján. Erzsébet királynéról nevezték el a kilátót, aki 1882-ben járt a János-hegyen. 1926-ban megvalósított, állandó díszkivilágítása volt, mely az első volt hazánkban. Fent, a kilátón is szép látvány fogadott minket, az erős szél ellenére is gyönyörködtünk benne.

Ezután Libegővel mentünk le a Virág-völgyig. Páran most először próbálták ki a libegőzést. Közben fotót is csináltak az utasokról, amit meg lehetett venni a büfénél. Onnan busszal mentünk a Nyugati-pályaudvarra.

Mindenki jól érezte magát. Remek kirándulás volt!

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Szendi Magdaléna megyei titkár