Szeptember utolsó vasárnapja a siketek világnapja. Az ősz első hónapja folyamán a SINOSZ szervezetei minden évben, országszerte rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a siketek közösségeire és a jelnyelvre – így volt ez idén is.

Kaposváron több megye összefogásával regionális rendezvényt tartottunk, Budapesten, Győrben, Kecskeméten, Szolnokon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Békéscsabán és Egerben városi, ill. megyei szintű rendezvényekkel, Zalaegerszegen pedig óvodai-iskolai érzékenyítő programokkal vártuk az érdeklődőket és irányítottuk a figyelmet a siketek világnapjára. Több megyei szervezet a világnapi események keretében ünnepelte alapításának jubileumát is.

A rendezvényeken, programjainkkal közvetlenül mintegy 2100 főt értünk el összesen, amint ezt az alábbi táblázatban városonként megmutatjuk. A résztvevőkön túl persze sokkal-sokkal több volt azoknak a száma, akiket – akár járókelőként, akár az adott helyszínek, intézmények munkatársaiként és legfőképpen a helyi, ill. az országos média tudósításai, kapcsolódó műsorai révén, közvetett formában szólítottunk meg.

 

 

Világnapi rendezvényeink mellett több, kapcsolódó eseménnyel és a média eszközeivel is népszerűsítettük a jelnyelvet, a siketkultúrát, és ráirányítottuk a figyelmet a siketek világnapjára.

A United Way Magyarország Alapítvány jóvoltából egy igazán különleges, érzékenyítő programot láthattunk vendégül a SINOSZ székházában és annak kertjében, szeptember 22-én. A GE Lighting munkatársainak csapata siket gyerekekkel közösen vett részt egy alkotónapon, amelynek végére egy fantasztikus lampionfüzér ékesítette kertünket és szép emlékekkel, új tapasztalatokkal gazdagodva térhettek haza vendégeink. Nézzétek meg képes beszámolónkat!

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár a Nyelvek Európai Napja alkalmából minden évben, így idén is Nyílt Napot tartott. Ennek keretében, a SINOSZ együttműködésével került sor arra a, Cserni Mónika által jelnyelven tartott előadásra, amely a jelnyelv több generáción át történő fejlődését mutatta be az érdeklődőknek.

Bővebben az eseményről: Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban is a jelnyelv volt a téma.

Az Auchan Magyarország Kft. a SINOSZ egyik kiemelt munkaerő-piaci partnere. A vállalat nemcsak a siket és a nagyothalló munkavállalók foglalkoztatása terén jár élen (országosan közel 100 hallássérült alkalmazottal, különféle munkakörökben), hanem rendkívül nyitottak a SINOSZ kezdeményezései iránt is. Így volt ez a siketek világnapja előtt is, amikor azonnal igent mondtak Hangya Dóra, a SINOSZ munkaerő-piaci referensének ötletére, s az elképzelést a megvalósítás követte:

MegJELentünk az Auchanban! Szeptember 24-26. között országszerte 19 helyen, az Auchan valamennyi áruházában, 12 féle akciós termékre kézjeles (daktil) felirattal is ellátott táblácskákkal (ún. wobblerekkel) hívták fel a figyelmet: “Neked a hang, nekem a kézjel”. Mi pedig azt kértük a vásárlóktól, hogy küldjenek fotókat magukról ezekkel a különleges reklámfeliratokkal együtt. E nem mindennapi figyelemfelkeltés mellett az Auchan jelnyelvi kisfilmmel köszöntötte siket és nagyothalló alkalmazottait a világnap alkalmából, melyben Kiss Virág, a vállalat foglalkoztatást támogató HR-vezetője is jelnyelven szólt hozzájuk. Köszönjük ezt a kiemelt figyelmet, és kívánjuk, hogy minden munkáltató hasonló hozzáállással fogadja be a fogyatékossággal élő munkavállalókat. Tudósítás a SINOSZ munkaerő-piaci honlapján: akadalyugras.hu

 

Szerencsejáték Zrt.-vel való sikeres együttműködésünknek köszönhetően már három hallássérült munkavállalót foglalkoztatnak sorsjegyárus munkakörben. (A témában kiadott sajtóközleményünk.) Ez az összefogás tette lehetővé azt is, hogy a vállalat két műsorában is megjelenési lehetőséget kapott a siketek világnapja, a DUNA Televízió csatornán. Szeptember 26-án a SzerencseSzombat adásában (34:00 perctől) Tóvizi Péter siket sorsjegyárussal beszélgettek a műsorvezetők, valamint jelnyelvi tolmácsolással láthattuk a világnapi műsorblokkot felvezető könnyűzenei műsorszámot is. Október 1-jén a Szerencse Híradó vendége dr. Tapolczai Gergely, a  SINOSZ Országos Elnökségének tagja, aki a világnap kapcsán a Szerencsejáték Zrt. példamutató foglalkoztatási törekvéseit is méltatja. Műsorelőzetes ITT; ajánló: eseménynaptár.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában szintén foglalkozott a siketek világnapjával: az adás vendége Sáfrány Margit, a SINOSZ alelnöke volt. A műsor meghallgatható ide kattintva.

Reményeink szerint ezeken a világnapi programokon újabb jelet adtunk magunkról: a siketek különleges közösségéről, nyelvéről, kultúrájáról. Jó volt ismét találkozni, együtt lenni, régi ismerősöket újra látni és új ismeretségeket kötni. Viszontlátásra a 2016-os Siketek Világnapján!

Sok-sok további képet és a rendezvényekről készült videós összefoglalókat is megtaláljátok Galériánkban és látogassatok el Facebook-oldalunkra is!

 

[youtube id=”wsn_eG3erq4″ width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

 

[youtube id=”2O7rEGwOpi0″ width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

 

[youtube id=”XdcZ1DWxX_U” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

 

[youtube id=”N6tmnGzpqW4″ width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

 

[youtube id=”LfduZJWyH9A” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]