2015. év utolsó negyedévében történt, 3. rész

2015. december 17-én és 18-án, a társaságot két napra elosztva felkerestük az ajkai Auris 2001 Bt. hallásgondozó és hallókészülék-forgalmazó rendelőjét. A szakasszisztens, Mikusi Tünde nagy szeretettel fogadta a tagokat.

A halláscsökkenésről előadónk elmondta, hogy a hétköznapokhoz, a munkához és a szabadidő eltöltéséhez, az emberek közti kommunikációhoz szükséges a jó hallás. Ha valaki rosszul hall, úgy érzi magát, hogy ki van rekesztve a társadalomból, és ez nagyon megterhelő. Úgy a gyerekeknél, mint a felnőtteknél megváltozik a viselkedés. Ez jelentősen megváltoztatja az életüket, kivonulnak a közösségből, távolságtartóak lesznek. Megnehezíti a környezetükbe való beilleszkedésüket, és pszichés problémát, pl. depressziót idéz elő a viselkedésükben.

A páciensek ugyan észlelik a hallás romlását, de szégyellik azt, és nem fordulnak szakemberekhez. Pedig a jó beszéd elsajátításához minél korábban, csecsemőknél még nehezen, de már korai gyermekkorban fel kell ismerni, a ráutaló jeleket észrevenni, és kezelni kell a halláscsökkenést. Viszont a ráutaló jeleket észrevehetik a szülők, pedagógusok. Ilyen, a halláscsökkenés gyanújára utaló jelek a gyenge iskolai teljesítmény, a tanulási zavarok, amely diszlexiához vezethet. Ha későn kerül sor a felismerésre valakinél, annak komoly problémái adódhatnak a beszédfejlődésben, az idegennyelv-tanulásban, ill. tanulási zavarhoz vezethet. Sőt a szociális kapcsolatokat is meggátolja a halláscsökkenés, hiszen a gyermek kimarad a kommunikáció jelentős részéből.

– Mit lehet tenni, hogy segíthetünk ilyen esetben? – kérdeztük a szakembert.

Ha valaki észleli halláscsökkenését, törekednie kell a pozitív hozzáállásra, a helyzet elfogadására. Arra, hogy szakembert keressen fel a még meglévő hallóképesség optimalizálása érdekében, és ha szükséges, a hallókészülék viselésének elfogadását. Hallásvesztést már szinte minden korosztálynál tapasztalnak, általában egy nagy fizikai vagy pszichikai túlterheltség következménye, melynek tünetei lehetnek (pl. fülzúgás, egyensúlyproblémák). Ebben a helyzetben a különböző események a sorozata a már meglevő stresszt is erősíti. Ezért fontos, hogy az orvosi ellátás után mind érzelmi, mind pszichés téren segítséget kapjon a hallásvesztett. Azok, akik hallókészülék viselésére kényszerülnek, gyakran panaszkodnak, hogy a készülékkel a hallásuk a szubjektív érzésük szerint változatlan. Ez nem fiziológiai hallóképességgel függ össze, hanem a hallottak agyon belüli feldolgozásával. Az auditív információk gyorsabban érkeznek meg, mint ahogy azokat az agy értelmezné, és reagálni tudna. Ezáltal kialakul egy szubjektív harmonikus hangkép, és gyorsabb reakció. Az életkor előrehaladtával bizony sokszor nem is veszi észre az érintett, hogy baj van a hallásával. Erre a környezete figyelmezteti. Egyre nehezebben tud a beszélgetésben részt venni, sok energiára van szükség odafigyelni az elhangzottakra. Ez további elszigetelődést eredményez.

A statisztika szerint a halláscsökkenés a népesség 10%-át érinti. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon 1 millióan szenvednek a halláscsökkenés valamilyen fokától.

Az előadónk elsősorban arra volt kíváncsi, hogy tagok között kinek mikor volt utoljára hallásvizsgálata és milyen halláscsökkenése van. Szinte minden tagunk élt az ingyenes hallásvizsgálattal, sőt, akiknek már azóta rosszabbodott a hallásgörbéje, sőt, lejárt a készülék kihordási ideje, annak hallókészülék próbatesztet is végzett a szakember.

Akadt olyan tagtársunk is, akinek fülillesztékmintát vett. Ugyanis bármilyen gondosan, a legjobb szaktudása szerint próbálta a számítógépen beprogramozni az általa mért audiogram alapján a hallókészüléket, az mindig sípolt. Ezért első lépésben új fülillesztéket kell készíttetni, ha igényli a páciens, utána következhet a hallókészülékek beállítása.

2-3 hét próbahordás után könnyebben eldönthető és kiválasztható az adott személy számára legmegfelelőbb hallókészülék, amely utcán, munkahelyen, csendes és zajos környezetben is megfelelő hallásélményt nyújt viselőjének.

Tagságunk részére sok tapasztalatot, és tanácsot tudott adni az előadó. Igyekezett mindenkinek megfelelően válaszolni gondjaikra, illetve orvosolni a panaszát. Akinek szüksége volt további orvosi tanácsra is, annak az asszisztens előadónk az audiológiai vizsgálat után ajánlotta a másik helyiségben rendelő fül-orr-gégész szakorvost további vizsgálatokra.

Tagjaink a szakember által adott tanácsokat, tapasztalatokat, és a kellemes beszélgetéssel eltelt délutánt megköszönve, szerény kis ajándékkal kedveskedtek az előadónak, aztán egy rövid séta, majd buszozás után a Fekete-Vörösmarty Iskola mellett lévő Nagy László Szabadidőközpontban folytatva a napot, elfogyasztottuk az ízletes vacsorát, és jóízű beszélgetés mellett zártuk a 2015-ös évet.

Szakmailag tartalmas évet hagytunk magunk mögött, mely bővelkedett programokban. A szabadidő hasznos eltöltése mellett gondot fordítottunk a tagság képzésére is, előadások formájában.

Szöveg: Heck Károlyné elnök, Szenes Béláné titkár
Fotók: Heck Károlyné