A dunaújvárosi és a megyei jubileumi ünnepségek mellett október hónapban zsinórban egymást követő heteken zajlottak a programok, ezek egyikéről számolunk be.

Október 11-én Székesfehérváron és október 21-én Dunaújvárosban Kelemen Zsuzsanna természetgyógyász-fitoterapeuta – a SINOSZ SzÉP keretében –  a “Házipatika a természet kincsestárából” című programsorozat első előadásaként az illóolajok jótékony hatásairól tartott részletes, érdekes ismertetőt.

Az illóolajok természetes illatos magok, fakérgek, szárak, gyökerek, virágok és más növényi részek aromás vegyületei, illatuk igen intenzív és kellemes. Az illóolajok aromás tulajdonságait tapasztalhattuk már egy rózsaszál, egy levendulamező vagy a frissen vágott menta illatának beszippantásával. Az illóolajok természetes védettséget nyújtanak a természet kihívásaival szemben és nagy szerepet nyújtanak a beporzásban. Az illóolajokat parfümkészítéshez, az aromaterápiában, a kozmetikai és gyógyszeriparban, valamint ételek ízesítésére is használják. Ezen kívül otthoni, házi használatra is lehet alkalmazni borogatás, lemosás, fürdőolaj-készítés, inhalálás, aromalámpában való párologtatás útján, vagy ételekbe, italokba lehet keverni őket. Önmagukban és keverékként is alkalmazhatóak.

Az illóolajokat nagyon széles körben használják az érzelmi és fizikai jólét érdekében. Egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként használhatók a három különböző alkalmazás közül: aromatikusan illóolajok párologtatásával, melyek lehetnek stimuláló és nyugtató hatásúak; külsőleg, melyek könnyen beszívódnak a bőrbe, és belsőleg táplálékkiegészítőként a testi-lelki harmóniáért, jó közérzetért.

Már az aromaterápiás üvegecskék felnyitásakor erőteljes illatok aromája keveredett a klubhelyiségekben, melyek hatására hol felélénkültek, hol ellazultak a tagok. Az illóolajokat természetesen ki lehetett próbálni – ki az üvegcséből szaglászva, ki a bőrére kenve élvezhette az aromák jótékony hatásait.

Minden egyes üvegecskében rejlő illóolajról hasznos ismereteket kaptunk:

A levendula illóolaját lila virágaiból nyerik, az egyik legkedveltebb és legismertebb illóolaj. Illata tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. A levendulát széles körben alkalmazzák, mivel nyugtató hatású, segít elfedni a bőrhibákat, segíti a pihentető alvást, enyhíti a bőrirritációt.

A citrom illóolaj az egyik legsokoldalúbb olaj, mely üde, könnyed, édes illatú. A citrom héja tartalmazza az illóolajat, amit hidegen sajtolás módszerével vonnak ki belőle, hogy megőrizze jellegzetes gyümölcsös, friss jellegét és hatékony tulajdonságait. A tél közeledtével sok allergia megszűnik, de van, akinek egész évben tart. Télen viszont jön a megfázás, nátha, influenza. Időben kell gondoskodni arról, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlen betegségeket. Ha mégsem sikerül, akkor pedig legyen kéznél egy üveg citromolaj, hogy tudjunk csepegtetni, inhalálni, párologtatni.

A borsmenta – virágzó hajtásvégeiből és leveleiből nyerik a friss, élénk, mentolos, erős, átható illóolaját – támogatja az emésztőrendszer egészségét, segítséget nyújt a puffadás, a bélgázok és az alkalmi emésztési zavarok csökkentésében. Támogatja a légzőrendszer egészséges működését és a tiszta légzést.

A vadnarancs friss, könnyed illatú illóolaját a héjából hidegsajtolással nyerik, mely kiválóan alkalmas energetizálásra és élénkítésre.

A fűszernövények is rejtenek titkokat: a fanyar bazsalikom illóolaj, amit a növény leveléből, szárából, virágából vízgőzös lepárlással nyernek ki, nagyon jó fejfájás-csillapító, kimerültség okozta idegzavaroknál nagyon jól hat; az aromás oregánó illóolaj elpusztítja a kórokozókat, kiváló fertőtlenítő hatású, erős antimikrobális és gombaölő hatású. A fűszeres, átható majoránna illóolaj nyugtató, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, és emésztési gondoknál is bevethető. Reumás fájdalmaknál krémbe keverve hatásos.

Különböző illóolaj-keverékeket is szimatoltunk: izomfájdalom elleni illóolajat, emésztést segítő illóolajat, tisztító, fertőtlenítő hatású illóolajokat is: mely a vadnarancs, szegfűszeg, fahéj, eukaliptusz és a rozmaring illóolajok kombinációja.

Ráadásként Zsuzsi a tagok előtt elkészítette a bibikenőcsöt is –  a székesfehérvári klub konyhája lehetőséget adott ennek a “csodaszernek” az elkészítésére; a dunaújvárosiaknak konyhafelszereltség híján előre elkészítette a kenőcsöt – melyből minden résztvevő kapott.

Ennek a bibikenőcsnek a receptje sem titkos, bárki elkészítheti otthon.

Hozzávalók – 30 ml-es tégelyhez:

  • 17 g körömvirágolaj,
  • 7 g shea vaj
  • 3 g méhviasz
  • 1 csepp levendula illóolaj

A hozzávalókat – az olaj kivételével – kimérjük egy üvegedénybe (lehet befőttes üveg is), amit beleállítunk egy vízzel feltöltött edénybe. Alacsony fokozaton, lassú lángon kezdjük melegíteni, hogy szépen összeolvadjanak a hozzávalók. Kiöntjük egy tégelybe az olvadékot és hozzáadunk egy csepp levendula illóolajat. Hagyjuk kihűlni, megdermedni.

Az aromaterápiás előadás után több napon át érezni lehetett a klubhelyiségekben az illatok egyvelegét.

Az aromaterapeuta a doTERRA illóolajait használta, előadását Kiss Gabriella és Szemánszki Renáta jelnyelvi tolmácsok akadálymentesítették.