Ismerj meg, ismerd meg! – Siketek Világnapja Budapesten

Ezzel a címmel tartottuk idén, 2015. szeptember 26-án Budapesten a Siketek Világnapját, melynek a Kőbányai Szabadidő Központ (továbbiakban KÖSZI) adott otthont.

 

[youtube id=”2O7rEGwOpi0″ width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

 

A rendezvény helyszínét a X. kerületi önkormányzat támogatásával kedvezményes áron kaptuk meg programunk számára. A rendezvényen az önkormányzatot Marksteinné Molnár Julianna képviselte.

Programunk célja az volt, hogy a megyében működő helyi szervezetek művészei, alkotói és előadói bemutatkozási lehetőséget kapjanak. Hirdettünk egy művészeti kiállítást, melyre siket és nagyothalló személyek alkotásait vártuk.

Szép számmal érkeztek munkák többféle kategóriában. A kiállítás rendezője a Budapesti Nagyothallók Szervezete elnökségi tagja, Puskás Győzőné volt. A kiállítók Bartók Andrásné Gyöngyvér, Ben Aziza Ibolya, Benczes Istvánné, Eszteró Margit Rozália, Horváth Ferenc (Győr), Juhász Pál, Juhász Pálné, Máté György, Mersch József, Napsugár Anna, Németh Judit (különdíjas), Puskás Győzőné Kováts Klára és Szabó Imre voltak.

A rendezvény műsorvezetője Mázló Tímea, siket tagunk volt, aki Korocz Gyuláné megyei elnök asszony köszöntője után vette át a szót a rendezvényen. Dr. Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke kedves szavakkal nyitotta meg a délutánt, ahol sorra következtek a színpadi fellépések. Az első produkció egy néptáncelőadás volt, melynek érdekessége, hogy a tánccsoport siket és nagyothalló tagjainkból áll. A táncot Kiss Mihály tanította be, akinek közreműködését ezúton is köszönjük. A táncosokat egy csapat gyerek követte. A Vidám7 SINOSZ nyári napközis tábor apróságai a 101 kiskutya történetét varázsolták a színpadra. A gyerekek betanításában közreműködtek: Mázló Tímea és Botos Barbara, valamint a szülők, akik elhozták a gyerkőcöket a próbákra. Fellépésük után a Siketvakok Országos Egyesületének tagjai jeleltek egy dalt a közönségnek. Vörös Viktória és Kozák Péter előadásában informálódhattunk a magyar-ír ifjúsági csereprogram eseményeiről, közben Magyarországon, illetve Észak-Írországban készült képeket láthattunk a résztvevőkről.

A szünetben a Pannon Halláscentrumok, az Edukid, a Geers, illetve a SVOE munkatársai várták a hallókészülékekkel és a különféle segédeszközökkel kapcsolatos kérdéseket, hasznos tanácsokkal látták el a hozzájuk érkezőket. Aki úgy érezte, hogy mindent tud a Budapesti Siketek Szervezetének történetéről, azt totó kitöltésére vártuk. Továbbá érdekességeket tudhattunk meg a siketek sportéletéről az SSC (Siketek Sport Klubja Budapest) asztalánál, ahol szintén mérték tudásunkat a sportélethez kapcsolódó teszt kitöltésével. A gyerekekről sem feledkeztünk meg. A program teljes idejében lovaglásra volt lehetőségük. A Rákoscsabai Fecske Lovas Egyesület közreműködésével két terápiás ló várt kicsiket és nagyokat. Hartáné Hunyadi Zsuzsa és segítő önkénteseink pedig kézműves gyerekkuckóval várták az alkotó kedvű gyerekeket.

A szünet után a Prizma együttes fellépése következett, akik 2000. március 20-án alakultak, akkor 12 fővel, és ruháikat maguk varrják. A Világnapra a Részeg tengerész című paródiával készültek. Fellépők: Puskás Győzőné, Méri Bálintné, Tegyei László és Helli Zsolt. A folytatásban Franyó Borbála mutatta be nekünk az SSC Emléktárat, annak tevékenységét. Magyarországon egyedülálló módon mutatja be az Emléktár a fogyatékossággal élő, sikeres sportolók eredményeit és relikviáit. Igyekeznek minél több hallássérült fiatalt is bevonni a sport világába, ezért iskolákba is ellátogat az SSC Emléktár csapata. Ezután Helli Zsolt bűvészelőadásával kápráztatta el a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az estet egy 450 szeletes torta és egy dobos műsor zárta. A tortával a Budapesti Siketek Szervezetének 60 éves jubileuma alkalmából a budapesti, illetve a váci szervezetek felajánlásával tudtunk meglepetést szerezni a jelenlevőknek. A dobos mester, Martonosi György úr, pedig ügyes technikával mutatta a ritmust a gyerkőcöknek, akik önfeledten másolták azt különféle hangszerekre.

A rendezvény előkészítése és lebonyolítása nem valósulhatott volna meg nélkülük:

  • 10. kerületi önkormányzat
  • Győrffy László igazgatóhelyettes és a KÖSZI személyzete
  • Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a SINOSZ segítő munkatársai
  • Szervezetek elnökségi tagjai: Korocz Gyuláné, Szalma Géza, Pásztor Józsefné, Erdős Ágnes, Puskás Győzőné, Apró Péter, Popovics Zoltán, Petke Lajos, Varkoly Zoltán
  • Neményi Eduárd – technikai munkatárs (SINOSZ)
  • Béres Ágnes, Bimbi Fruzsina, Fehérváry Zsuzsa, Kiss Katalin – jelnyelvi tolmácsok
  • Kárpátiné Kassai Kornélia – videó
  • Vassné Antallfy Yvette, Bátkyné Knoll Mária, Puskás Győzőné, Ben Aziza Ibolya – fotó
  • Tolmácshallgatók
  • Önkénteseink, segítőink:

Halász Gergő, Háklár Brigitta Petra, egyetemi hallgatók (ELTE – Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar): Wass Dóra, Gartai Nóra, Kristóf Réka, Pilka Bernadett, Malakuczi Nóra, Gellért Anna, Bakonyi Anna, Dankó Fáni, Détár Andrea; Hegedűs Imre, Szabó Zoltán

Köszönjük szépen mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a programunkhoz.

Külön köszönjük az Auchan Magyarország Kft. foglalkoztatást támogató HR-vezetőjének, Kiss Virágnak a tárgyi felajánlásokat!