2021. szeptember végén a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezetében Immunerősítő tippek természetesen címmel a gyógyteákról szóló előadással vártuk tagjainkat.

A gyógyteákat már évezredek óta használjuk gyógyászati célokra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a legrégebbi leírások Shen Nung kínai császár (kr. e. 2700) gyógynövényes könyvéből származnak. Az ókori egyiptomi Ebers-papirusz Kr.e. 1550-ben több mint 700 különböző gyógy- és gyümölcstea-készítési receptet írt le. A Bingeni Szent Hildegard (1098–1179) által lejegyzett keverékeket pedig a mai napig is használják.

A gyógyteákat sűrűbben is fogyasztják, mint a hagyományos fekete teát, hiszen a gyógyteáknak csak előnyei vannak: nem tartalmaznak koffeint és kalóriát; fogyaszthatók melegen és hidegen a nap bármely szakaszában, ráadásul rengeteg íz közül lehet választani.
A fekete és zöld teák csak tealevelekből készülnek, a gyógy- és gyümölcsteákhoz a növény sok egyéb részét is felhasználják: a gyökereket, leveleket, virágot és a gyümölcsöt!
A lejegyzett írások és népi megfigyelések alapján egy-egy gyógynövény több területen is kifejtheti jótékony hatását. Ez alapján felmerül a kérdés: melyik gyógynövény mire való?

  • kamilla –  felveszi a harcot a fertőzésekkel
  • citromfű – nyugtató hatású, alvás- és idegrendszeri problémára is használható
  • ánizs –  segíti az emésztést
  • bodza – segíthet lázat csillapítani, vízhajtó hatású, és köhögés esetén is hasznos
  • csipkebogyó – remek C-vitamin-forrás, az érfalak rugalmasságára is jó hatással lehet
  • gyömbér – fertőtlenít, gyorsítja a gyógyulást

A gyógyteák és a természetes összetevők a legelterjedtebb segítőink, elsődleges orvosságaink lehetnek.
Fontos tudni azonban, hogy a kedvező hatások csak megfelelő minőségű és tiszta forrásból származó gyógynövényekre igazak.
Hogyan használjuk a gyógyteákat?

  • Szükséges egy napi tearutin a gyors felépüléshez, immunerősítéshez!
  • A gyógyteák elkészítésekor fémszűrőt ne használjunk, csak műanyagot!
  • A teák tisztán, önmagukban fogyasztva a leghatásosabbak, de kevés ízesítéssel, pici méz, citrom, fahéj hozzáadásával is ihatók!

Ezen a találkozón megkóstoltuk a legerősebb immunerősítő gyógyteákat: a citromfű-, levendula-, cickafark-, menta-, kakukkfű- és szurokfű- teákat, melyekből akár otthonra saját keveréket is készíthetünk.
A mezei kakukkfű megfázás idején jó a torok és mandula gyulladására. A szurokfű remek légúttisztító, hörgő- és hangszalaggyulladás esetén érdemes fogyasztani. A mentatea hatásos köhögésre és megfázásra. A cickafark pedig igazi segítség a nőknek meghűléskor, felfázáskor.

A kedvenc saját keverékünk a citromfű, levendula és menta keveréke lett, melyet mindenki örömmel kortyolgatott.
A résztvevők egymás között is hasznos tippeket osztottak meg. Előadóként is azt mondhatom, hogy igazán jól sikerült ez a programunk.

Köszönjük szépen Vörös Eszter jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentes kommunikáció biztosítását és a jelenlévőknek a remek hangulatot.

Ez a programunk a SINOSZ SzÉP keretéből valósult meg.