„FONTOS A LELKI EGÉSZSÉG?” címmel programsorozatot szerveztünk Veszprémben 2021 őszén, melynek második vendégelőadója Fettik Mária ayurvéda-masszőr volt.

Az indiai, kínai egészségvédelem, olajos masszázs és a gyógynövények alkalmazása volt a fókuszban. Mária élvezetesen osztotta meg velünk az ősi tudásból származó tapasztalatokat és a szerzett élményeit. Bevezetett minket az ősi indiai, kínai tanokba, az egészséggel kapcsolatos szemléletük alapjaiba, melyeket már az első írásos feljegyzések is részleteztek.
Tudtátok, hogy i.e. 4000-ben Indiában léteztek fürdők, ahol a jóga mellett már masszázskezeléseket is alkalmaztak egészségügyi és rituális célból?
De a sportolást is kiegészítették vele. A kezelések során végzett mozdulatok némelyike olyan, mintha ki akarták volna nyomni a gonoszt a testből. Ám a masszázs, amely egyidős az emberiséggel, egy szeretetteljes érintés, harmonizálás, a terápiák egyik legszebb, legkellemesebb és leghatékonyabb módja.
Maga az ayurvéda egy tradicionális, több ezer éves gyógymód. Holisztikus szemlélet: ahol a test-szellem-lélek egysége és a test minden porcikájának egyensúlya fontos.
Célja: a betegségek megelőzése, a szervezet méregtelenítése, a test megfiatalítása.
A masszázsterápia egy személyre szabott kezelés, a személyiségtípusnak megfelelően: vata, pitta, kapha. Azt, hogy ki melyik típusba sorolható be és milyen kezelési mód lesz számára alkalmas, egy hozzáértő személy, a teljes embert nézve deríti ki.

A masszázs csodálatos választás a testi-lelki harmonizációra, hiszen a masszázs:

  • késlelteti az öregedést, feltölti a szöveteket, megfiatalítja a testet és az elmét
  • szépíti, feszessé teszi a bőrt, eltávolítja a narancsbőrt
  • egészséges álmot idéz elő, oldja az álmatlanság panaszait
  • javítja a szellemi éberséget, lenyugtatja az idegeket
  • növeli az életerőt, csökkenti a stresszt
  • csökkenti a különböző fájdalmakat a testben, csökkenti az izommerevséget
  • javítja a vérkeringést, elősegíti az érzékszervek helyes működését
  • segít eltávolítani a testben lévő mérgeket
  • fokozza a keringést.

Szerencsére Marcsi csodás előadása és szemléltető eszközök segítségével a masszázs áldásos hatásainak egy részét ki is próbálhattuk: hiszen masszázsolajok, moxa, gyógynövényőrlemény és köpöly is előkerült. Ráadásul a résztvevők egy csésze finom tea mellett megtanulták, és egy ismertetőben haza is vihették magukkal, melyek azok a nyomáspontok, amik masszírozásával megszabadulhatunk a testet kínzó fájdalmaktól.

Köszönjük szépen Fettik Máriának a hasznos és kézzelfogható élményt, Földesi Éva jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentes kommunikáció biztosítását és a jelenlévőknek a remek hangulatot.

Ez a programunk a SINOSZ SzÉP keretéből valósult meg.