Szeptember végén utolsó kirándulásához érkezett a SINOSZ Szentesi Helyi Szervezetének 5 város – 5 múzeum programsorozata, mely a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Az utolsó kirándulás helyszíne pedig Szentes volt, hisz szentesiek lévén fontosnak találtuk, hogy mind a szentesi tagok, mind pedig más városokból velünk tartó SINOSZ-tagok megismerjék a dél-alföldi régió ezen kis ékszerdobozának kincseit!

A délelőtti körséta egy olyan kiállítóhelyen kezdődött, amely mellett bár nap mint nap sétálunk el, mégis csak kevesen mondhatjuk, hogy ismerjük, ez pedig a Fridrich Fényírda, a Koszta József Múzeum ipartörténeti bemutatóhelye, amely az országban egyedülálló vidéki fényírda. A Koszta József Múzeum jóvoltából önkéntesük, Csige Istvánné fogadta a kis csapatot és tartott számukra igen részletes és rendhagyó tárlatvezetést, amely során a fényképészet és a fodrászat rejtelmeibe kalauzolta el a résztvevőket. Olyan eszközökkel és szakmai fortélyokkal ismerkedhettünk meg, amik a nem szakavatottak számára igazi kuriózumnak számítottak. Kétségtelenül mindenki itta kedves tárlatvezetőnk szavait. De nem volt idő a hosszas mélázásokra, hisz a program zsúfolt volt, és utunk egyből vezetett tovább a közeli Szent Miklós görögkeleti templomba, melyről szintén elmondható, hogy bár a város szívében található, korábban mégis keveseknek adatott meg, hogy azt belülről is megtekintsék. Azonban hosszas időzésre itt sem volt lehetőség, hisz várták a csapatot az egykori Petőfi Szálló épületének földszintjén megnyílt szentesi Szecessziós házban, ahol a régmúltat idéző kellemes környezet mellett egy kiállítóteret is megtekinthettek a csapat tagjai, és mivel kiállításból és kultúrából sosem elég, így utunk a Koszta József Múzeum megyeházi épületében zárult, ahol helytörténeti, állandó és  időszaki kiállítások sorát tekinthettük meg, tárlatvezetőnk pedig nem más volt, mint a Koszta József Múzeum dolgozója, állandó kísérőnk és programfelelősünk, Lantos Imre, kinek ezúton is köszönjük a kalauzolást!

A nap végezetéül pedig azok, akik velünk tartottak a szentesi helyi szervezetbe, egy kis uzsonnában részesültek a helyi elnökség és oszlopos tagjaink jóvoltából, ami lehetőséget adott rá, hogy kellemes társaságban tudjuk megvitatni az elmúlt délelőtt során látottakat, készülve ezzel az 5 város – 5 múzeum programsorozat záró eseményére.

Bayer Sarolta helyi ügyintéző