A Heves Megyei Szervezet 2019. június 1-jén az Ipolytarnóci Ősmaradványokat és Szentkút kegyhelyét látogatta meg.

49 fővel indultunk Egerből különbusszal (a VAMAV 2018-as támogatásából) Ipolytarnóc felé. Az előző napok szakadó esőjét figyelembe véve, mindenki készült zárt bakanccsal a várhatóan sáros tanösvény miatt. Mégis nagyon kellemes, napos időnk volt.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhelyen ezen a napon tartották a Vulkánnapot is (melyről itt találtok egy cikket). Geológiaitanösvény-sétára indultunk a tagokkal, amely évmilliókkal visszarepített bennünket az őslények korába. Az egyórás séta után fakultatív programokon lehetett részt venni. Interaktív természetvédelmi feladatokat kitöltve, tanösvényeken lehetett kirándulni, vagy éppen 4D-s moziba ülhetett be az ember. Szerencsére ezen a napon több különleges programmal is készültek a szervezők, pl.: gólyafiókák etetését is láthattuk. A lombkoronaszinten nagyon kellett fülelni a madarak csiripelését, így csak azok a hallássérült kirándulók tarthattak velünk, akik hallókészülékkel jól hallották a hangokat.

Az ősmaradványok megtekintése után visszaindultunk, és útba ejtettük Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyét. Egy esküvő előtt érkeztünk, és így részesei lehettünk az esküvői menetnek. A csodás búcsújáró hely látványossága elvarázsolta a tagokat. Nehezen tudtunk elválni a hely varázsától.

Fáradtan érkeztünk haza a sűrű nap után, de lelkileg feltöltődve!

Köszönöm a tagok részvételét és a jelnyelvi tolmácsoknak a kommunikációs akadálymentesítést.

Domboróczki Tamásné megyei titkár