Kecskeméten 2018. június 8-án 15 órától érzékenyítő előadás volt a látássérültekről. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületét 2 fő képviselte: az egyesület elnöke, Kácsor-Macska Zsuzsanna és kolléganője, Györgyné Kiss Adrienn.

Az előadás keretében az Egyesület működéséről hangzott el néhány információ, utána a látássérültek mindennapjairól, a munkába állásukról és a vakvezető kutya szerepéről.

Néhány érdekesség:

  • A konyhában a fűszerek címkézése címkéző tollal történik. Beszédes etikett címkéket ragaszthatnak nemcsak a fűszertartókra, hanem pl. CD-re, ruhára, dobozokra. A hangüzenetet a toll segítségével olvassák fel. A szöveg rögzítése után a tollat csak hozzá kell érinteni a címkéhez, és máris halható a felvett üzenet. A háztartásban használatos még beszélő mérleg, konyhai mérleg, beszélő képkeret, beszélő vérnyomásmérő, beszélő karóra stb.
  • A vakok a magyar bankjegyeket az okostelefonokra letölthető pénzfelismerő program segítségével ismerik fel. Az érméket tapintással, a méretük alapján, (kicsi, nagy), ill. érdes felületük szerint különböztetik meg.
  • Vakvezető kutya: szerepe a közlekedésben van. A gazda döntése szabad a közlekedésben, ám a kutya megtagadhatja a parancsot abban az esetben, ha veszélyesnek ítéli meg az átkelést.
  • Louis Braille nevéhez fűződik a pontírás feltalálása. Például a gyógyszeres dobozokon Braille pontírás található.
  • Munkavállalás: a látássérültek régen telefonközpontokban dolgoztak, szövéssel, kerámiakészítéssel foglalkoztak, napjainkban már gyógymasszőrként, jogászként vagy informatikai szakterületen is elhelyezkednek. Számítógépeknél nagyító, ill. képfelolvasó program segítségével boldogulnak.

Tagjaink kipróbálták csukott szemmel a beillesztő és a tapintatós játékokat, a Braille ABC tapintását és kérdéseket tehettek fel.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Szendi Magdaléna megyei titkár