A SINOSZ Esztergomi Helyi Szervezete 2021. szeptember 18-án, szombaton ismét tartalmas kirándulást szervezett: Budapestre, a Millennium Házába.

Már a kora délelőtti órákban megérkeztünk Budapestre, mivel délutánra kaptunk időpontot a Millennium Háza látogatására. Kihasználtuk a szabad időnket: a Városligetben és a Fővárosi Állat- és Növénykertben sétáltunk.

Onnan a Városligetben tovább barangoltunk a Millennium Háza felé. Útközben hatalmas felfordulást tapasztaltunk a Ligetben, építkezések folynak. Megérkeztünk, a tárlatvezető és jelnyelvi tolmács közreműködésével kezdtük a Millennium Háza történetének ismertetését hallgatni.

A tárlatvezető elmondása szerint:

A mai  épület az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület Millennium Házaként nyitotta kapuit 2019-ben. Az épületben egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház található. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút – sajnos ezt nem tudtunk megnézni, munkálatok folytak.  Emellett a parkfejlesztés második ütemében több sportpálya és egy két kilométeres, kivilágított futókör is helyet kapott, illetve felújították a kis botanikus kertet.

Az épületet elhagyva láttuk Habsburg Rudolf szobrát. A tragikus sorsú Rudolf főherceg életrajzát ismerhetjük meg a következő linken: https://hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg_Lotaringiai_Rudolf_osztrák-magyar_trónörökös

A Millennium Háza mögött presszók találhatók, és nagy füves parkok határolják. Az Olof Palme sétány közelében, az Ajtósi Dürer sor felőli végén megállva láttunk egy újabb szobrot – az Olvasó lányok szobra volt, – ez a szobor Stróbl Alajos alkotása, mely eredetileg a Jókai-szobor mellékcsoportjának készült. Ezért is olvashatjuk a könyv címlapján a „Kárpáthy Zoltán” feliratot. Link: https://pestbuda.hu/cikk/…olvaso_lanyok_szobra

Utunkat tovább folytatva az – ‘OLOF PALME /1927-1986/ svéd államférfi / a béke és haladás harcosa emlékére – emlékkövet láttuk. Link: https://www.kozterkep.hu/4138/olof-palme-emlekko

Tartalmas ismertetőket hallottunk a tárlatvezetőtől. Utunk végén a Millennium Háza alagsorában kivetített dokumentumfilmet néztük meg, mely a Városliget jövőképéről szól,  „A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult az egykori Olof Palme Ház felújítása” címmel.
Részletes leírás a projektről  Városligeti intézmények (ligetbudapest.hu)

Ezzel zárult a programunk, melyet másfél órás sétával együtt tettünk meg a Millennium Házánál. Köszönetet mondunk Bényei Emil Bencének a jelnyelvi tolmácsolásért.

Mindenki jól érezte magát az egész napos, tartalmas programon.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretén belül valósult meg. Ezúton köszönjük a tagság nevében a lehetőséget.

Tvarosek Józsefné megyei ügyintéző