Az elkészített egyszerűsített bevallásokat  – amik a Baranya Megyei Szervezet programsorozatának első lépéseként a NAV munkatársának segítségével megtörténtek –  a NAV legkésőbb április 30-ig mindenki részére megküldte a megadott címekre.

Mivel május 20. az szja-bevallások beadási határideje, ezért május 12-én került sor a programsorozat második fordulójára, ahol a bevallással kapcsolatban felmerült kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők, esetleg hiánypótlásra, a bevallás javítására, kiegészítésére nyílt lehetőség.

Az szja-bevallások leggyakrabban előforduló hibái:

  • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni)
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak
  • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

Miseta Angéla és Héjas Éva előadók, a NAV munkatársai adójogszabályi tájékoztatásban is szívesen álltak az érdeklődők rendelkezésére, valamint javasolták, hogy akinek még nincs Ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat.

Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy felhasználónévre van szükség. A sorban állást kerülhetik el azok, akik ezt a megoldást választják és a központi ügyfélszolgálatokon Ügyfélkapu-ügyintézésre időpontot foglalnak.

Eredményes napot zártunk! Találkozunk 1 év múlva, a 2016. évi adóbevallásnál!